Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εισήλθε στη δημόσια συζήτηση, το δίπολο: Υποχρεωτικός εμβολιασμός- προνόμια στους εμβολιασμένους. Αν και δεν είναι ίδια ζητήματα και έχουν παραμέτρους που τα διαφοροποιούν, τα ενώνει μία βάση που έχει να κάνει με την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης προώθησης του εμβολιασμού στον πληθυσμού.
Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά και ξεχωριστά, αρχικά.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μία πολύπλοκη υπόθεση γιατί έχει να κάνει με τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη στο σημείο που εφάπτονται με το δημόσιο συμφέρον. Έχει αποσαφηνιστεί ότι το δικαίωμα του πολίτη να αρνείται ένα φάρμακο ή μία ιατρική πράξη είναι δεδομένο. Το γίνεται εκεί όμως που τίθεται το υπέρτερο θέμα της δημόσιας Υγείας. Μπορεί κάποιος δηλαδή να αδιαφορεί με τη στάση του για την υγεία των πολλών. Φαίνεται ότι για λόγους προστασίας της υγείας όλων, υπάρχει η νομική δυνατότητα να ζητηθεί από συγκεκριμένες επαγγελματικές και πληθυσμιακές ομάδες να εμβολιαστούν. Αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει από τον Σεπτέμβριο όταν θα υπάρχει πια και η εικόνα για την πορεία της πανδημίας και το καταστάλαγμα για τη χρήση των εμβολίων, των φαρμάκων κλπ
Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους και τα πράσινα πιστοποιητικά από την άλλη, αντιμετωπίζουν επίσης το ερώτημα αν παραβιάζουν δικαιώματα των πολιτών στην πρόσβαση σε υπηρεσίες και παροχές. Μπορείς να στερήσεις κάτι και τι είναι αυτό από τους μη εμβολιασμένους;
Προς το παρόν όμως, δεν έχουν ακόμα όλοι οι πολίτες μίας χώρας πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, οπότε δεν υπάρχει και θέμα διαχωρισμού τους. Όταν θα μπουν όλες οι ηλικίες στην πλατφόρμα θα τεθεί το ζήτημα που άλλωστε ήδη προχωρά με το ψηφιακό πιστοποιητικό στην ΕΕ. Φαίνεται όμως, ότι δεν έχει την έννοια της υποχρεωτικότητας, αλλά της επιλογής. Ο εμβολιασμένος δεν θα χρειάζεται για παράδειγμα να κάνει τεστ για να ταξιδέψει ή να μπει σε ένα εστιατόρια, κάτι σαν μία πιο «γρήγορη οδό».
Και στις δύο περιπτώσεις, το κρίσιμο είναι αν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Αν μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των εμβολιασμών, σε ένα είδος πρόσθετης καμπάνιας που θα πείσει περισσότερους να συμμετέχουν χωρίς να νιώθουν ότι καταπιέζονται από κάποια νομική πρόβλεψη και ένα «πρέπει». Το κρίσιμο είναι να πεισθούν περισσότεροι ότι αξίζει τον κόπο να κάνουν το εμβόλιο, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τη συλλογική ανοσία.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ