Το ότι φτάσαμε να συζητάμε για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες είναι μία ουσιαστική πρόοδος. Και δεν θα άνοιγε η συζήτηση αν δεν έβλεπαν και οι ειδικοί ότι υπάρχουν περιθώρια. Γιατί κατά τα άλλα, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει πάρει τις αποφάσεις μόνο του. Βράδυ εξόδου το τριήμερο και έβλεπες πολύ κόσμο να περπατά στο δρόμο χωρίς μάσκα κι ας ξέρουν ότι τη μάσκα τη βγάζεις μόνο όταν καθίσεις στο τραπέζι. Πολλοί βέβαια, ίσως περισσότεροι έκαναν τη βόλτα τους με μάσκες- στα Γιάννενα το μέτρο τηρείται καλύτερα σε σχέση με άλλες πόλεις.
Το πώς θα συμπεριφερθεί μία μειοψηφία που σταθερά όλο αυτό το διάστημα αποφεύγει και τα μέτρα και τα εμβόλια, είναι το ερώτημα του καλοκαιριού. Από αυτή τη συμπεριφορά εξαρτάται σε ένα βαθμό και η πορεία της πανδημίας από το φθινόπωρο. Γιατί η συνολική εικόνα έχει διαφανεί και προς το παρόν είναι ενθαρρυντική. Είναι φανερό ότι τα εμβόλια δουλεύουν προς δύο κατευθύνσεις: Μειώνουν τη νόσηση, αλλά μειώνουν και το επιδημιολογικό φορτίο. Δεν είναι τυχαία δηλαδή ακόμα και η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων. Και είναι πολλοί οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στο προσεχές μέλλον θα είναι η νόσηση ανεμβολίαστων ατόμων και η πιθανότητα νέων μεταλλάξεων που θα απαιτούν μεγαλύτερο επίπεδο γενικής ανοσίας.
Αλλά αυτά είναι ακόμα για το μέλλον. Προς το παρόν η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται και να πατάει πιο στέρεα.
Γιατί έχει σημασία αυτό; Γιατί έτσι μπορεί να επανέλθει ως ένα βαθμό και η κοινωνική ζωή αλλά και η οικονομία, η αγορά. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ζει μέσα στην απομόνωση και τον φόβο. Και όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν από μακριά. Είναι θέμα πια ηθικού, ψυχολογίας, προσδοκίας για το μέλλον.
Και η αγορά, δεν γίνεται να δουλεύει συνέχεια σε μία κατάσταση διαρκούς κλεισίματος. Γιατί απλούστατα αν δεν κινηθεί μπορεί και να μην υπάρχει στο μέλλον.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ