Η ευρωπαϊκή διάκριση που απέσπασε η ανακατασκευή του Γεφυριού της Πλάκας, προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια στη χώρα μας και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το έργο και το όρθιο γεφύρι δεν το έχει δει ακόμα ο πολύς κόσμος γιατί η παράδοση του έργου έπεσε μέσα στην πανδημία και στους περιορισμούς των μετακινήσεων. Την επόμενη πενταετία θα έρχονται συνέχεια επισκέπτες από όλη τη χώρα στα Τζουμέρκα για να το δουν από κοντά και μάλλον δεν θα πιστεύουν ότι κάποτε αυτή η γέφυρα κόπηκε στη μέση και έπεσε στο ποτάμι.
Το ίδιο το έργο της αναστήλωσης έδειξε δύο πράγματα: Πρώτον ότι χρειάζεται ισχυρή κρατική βούληση για να προχωρήσει μία τόσο σημαντική πολιτιστική και τεχνολογική παρέμβαση. Ευτυχώς που ευαισθητοποιήθηκε και δεσμεύτηκε εκείνη την ίδια μέρα του 2015 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γιατί αυτό καθόρισε τις εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο.
Κατά δεύτερον, χωρίς συνεργασία, τέτοιου βεληνεκούς έργα δεν προχωράνε. Και ως συνεργασία θεωρούμε εδώ, την ανάγκη που πρέπει να έχουν οι κεντρικές υπηρεσίες στη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που γνωρίζουν και βλέπουν αλλιώς τον τόπο τους. Το κέντρο να ακούει την περιφέρεια. Όπως και οι ντόπιοι να βλέπουν και τη μεγάλη εικόνα.
Το Γεφύρι της Πλάκας σήμερα δεν είναι «ίδιο» με το παλιό. Κουβαλάει όμως μέσα του την ιστορία του παλιότερου, την τέχνη του και τις ανάγκες των ανθρώπων που το περπάτησαν. Και αυτό το συνδέει με το παρόν, δημιουργώντας νέες ανάγκες και ανοίγοντας νέες προοπτικές.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ