Κυριακή 19.01.2025
More

    Αποχρώσεις- Εξωτερική πολιτική μέσα από τη θεσμική δημοκρατία

    Σε κατάσταση διαρκούς κρίσης βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργώντας μία κατάσταση έντασης που έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη με την πανδημία ή τις οικονομικές της επιπτώσεις.

    Το γεγονός ότι βιώνουμε πολλαπλές κρίσεις, σημαίνει ότι απαιτούνται και μία σειρά από ενέργειες σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο που και την κοινωνική συνοχή να διασφαλίζουν και τα συμφέροντα της χώρας να υπερασπίζονται και να προωθούν.

    Η κατάσταση είναι οριακή, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητά τους.

    Ένα λεπτό σημείο είναι η ισορροπία του πολιτικού, να μην αυτονομείται η πολιτική και η άσκηση της εξουσίας από τις κοινωνικές ανάγκες και αγωνίες.

    Αλλά και η ίδια η κοινωνία να μπορεί να αυτοοργανώνεται έτσι ώστε να έχει λόγο, αλλά και να λειτουργεί υποστηρικτικά στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε όσους είναι άμαθοι ή έχουν προκαταλήψεις, η δημοκρατία προϋποθέτει όχι μονοφωνίες αλλά πολυφωνία και σύνθεση ώστε να είναι αποτελεσματική.

    Ακριβώς, επειδή είναι κρίσιμες οι στιγμές πρέπει όλοι και να μπορούν να εκφραστούν, αλλά και να εκφράσουν τις θέσεις τους. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο, ένας «χώρος» μέσα στον οποίο μπορεί να γίνει η σύνθεση και η οργάνωση των προσεγγίσεων στα μείζονα θέματα όπως είναι τα εθνικά. Είναι συνεπώς ο χώρος των θεσμών διοίκησης και εξουσίας της χώρας, η κυβέρνηση, η Βουλή και τα θεσμικά όργανα που έχουν αρμοδιότητα, που οφείλουν να διαμορφώσουν το πλαίσιο για να ασκηθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας με αποτελεσματικότητα. Η θεσμική κατοχύρωση των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται και η ισχυρή πολιτική προσέγγιση από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, είναι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ορθή διαχείριση της κατάστασης.

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ