Η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια, απασχολεί την τοπική κοινωνία και δημιουργεί συνεχώς νέες συζητήσεις.
Μετά την αναφορά της στήλης στο πρόβλημα των διάσπαρτων υπηρεσιών σε σχέση και με τις νέες συνθήκες που δημιουργούν τα μέτρα φυσικής απόστασης, επικοινώνησαν αναγνώστες και μας έθεσαν προβλήματα που διαπιστώνουν.
Από το ότι ψάχνουν να βρουν τις δημοτικές υπηρεσίες μέχρι το ότι θα ήθελαν το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί μέσα στα νοσοκομεία, είναι μια σειρά από αιτήματα λογικά που προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών.
Η αναφορά αναγνώστη στα social media ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θέτει και νέους κανόνες και προτεραιότητες είναι επίσης σωστή και τοποθετεί με διαφορετικό τρόπο και το ζήτημα των υποδομών. Κατά συνέπεια, οι τοπικές αρχές, αν θέλουν να παράγουν έργο που να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των πολιτών, καλό είναι πότε πότε να τους ακούν κιόλας και να ανοίγουν τον διάλογο.
Το πρόβλημα στα Γιάννενα όμως είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζουμε. Στην ουσία δεν υπάρχει δημαρχείο. Στο κεντρικό κτίριο που φτιάχτηκε για άλλους σκοπούς, υπάρχει μόνο το γραφείο του δημάρχου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα κτίρια για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες στο κέντρο και όχι μόνο. Μόνο η Περιφέρεια διαθέτει ένα κτίριο που συγκεντρώνει τις υπηρεσίες της κι από εκεί και πέρα μέσα στην πόλη μπορείς να βρεις διάφορα γραφεία σε διάφορα κτίρια.
Το πιο βαθύ ακόμα πρόβλημα όμως τελικά δεν είναι το κτιριακό, αλλά η πρόσβαση στα κτίρια και τις υπηρεσίες. Είναι η υποχρέωση να έχεις αυτοκίνητο αν θέλεις να κινηθείς εναλλακτικά, από το δικαστικό μέγαρο για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο και μετά στη ΔΕΥΑΙ.
Και είναι και το ότι πολλά κτίρια έχουν πια παλιώσει, δεν έχουν σύγχρονες υποδομές. Όλα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των πολιτών και βαραίνουν την καθημερινότητα.
Σίγουρα, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θα δώσει λύσεις. Ήδη αυτήν την περίοδο καταλάβαμε ότι δεν χρειάζεται να πας στο κέντρο για ένα απλό πιστοποιητικό. Από την άλλη και οι υποδομές της πόλης χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Τα κτίρια χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση, νέες δυνατότητες προσβασιμότητας, διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.
Είναι φανερό ότι το πρόβλημα της πόλης είναι ότι «γερνάνε» οι υποδομές της. Και ο εκσυγχρονισμός κοστίζει. Αλλά το θέμα είναι υπαρκτό και πρέπει να ανοίξει.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ