Γιατί υπάρχει μία αίσθηση ότι τα πράγματα δεν κινούνται, ότι κάτι δεν πάει καλά; Ας πάμε κατευθείαν στην απάντηση:
Οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί προεκλογικά και από τα δύο κόμματα εξουσίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους βασικούς πυλώνες και την αίσθηση που άφηνε πριν από τις εκλογές η ΝΔ, για ριζική μείωση της φορολογίας, για κύμα επενδύσεων, για ποιοτικές δουλειές και βέβαια για επίλυση των προβλημάτων από τις προσφυγικές ροές.
Μπορεί, ο μέσος λογικός πολίτης να γνώριζε και να γνωρίζει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο μέσα σε λίγους μήνες, η αίσθηση όμως που είχε μια μερίδα της κοινής γνώμης ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχε, δημιούργησε ένα κλίμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όπως την εισπράττουν σήμερα οι περισσότεροι. Τα στοιχεία δείχνουν και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά.
Όπως παρουσίασε χτες το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) στο 2ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων από έρευνα των ΣΕΛΠΕ-ELTRUN προκύπτει ότι το 44% του μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών πηγαίνει σε πληρωμές λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κ.ά.) και φόρων. Επίσης, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατασχέσεις, ενώ περίπου 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες είναι εκτεθειμένοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
«Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει πως η ιδιωτική κατανάλωση είναι και θα παραμείνει τουλάχιστον και το 2020 δέσμια του βάρους ανειλημμένων χρεών και, συνεπώς, είναι πιθανόν να μην μπορεί να επιδράσει με την προσδοκώμενη επεκτατική συνεισφορά της στην ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας» λέει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
Και μόνο αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να δικαιολογήσει το κράτημα που νιώθουν οι περισσότεροι. Αν προστεθεί και το γεωπολιτικό πρόβλημα που έχει κλιμακωθεί με την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή μας, δείχνει και γιατί δεν μπορεί να υποχωρήσει τόσο εύκολα αυτό το αίσθημα για ένα ταβάνι που υπάρχει πάνω από τη χώρα και κινείται μάλλον προς τα κάτω ακόμα, περιορίζοντας τον αέρα και τον ζωτικό μας χώρο.
ΣΥΝ-ΠΛΗΝ
+ Συνεργασία. Λύσεις για το Μουσικό Σχολείο βρέθηκαν μέσα από τη συνεργασία τοπικών φορέων. Αυτό σημαίνει ότι εκεί είναι ο δρόμος. Μέσα από τις συνεργασίες λύνονται όλα τα προβλήματα, χωρίς εντάσεις. Αλλά είναι και ο δύσκολος δρόμος. Χωρίς όμως δύσκολους δρόμους δεν θα έρθουν και εύκολες λύσεις.
– Ανασφάλεια. Κανείς δεν κατάλαβε χτες τι έκανε η Αστυνομία με την κατάληψη στην Αθήνα. Αυτό που κατάλαβαν όμως οι περισσότεροι είναι αυτό το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργείται. Και υποτίθεται ότι οι επεμβάσεις της Αστυνομίας θα έπρεπε να εντείνουν το αίσθημα ασφάλειας και όχι το αντίθετο. Θα περιμένουμε τι θα πει και η Δικαιοσύνη.