Ως ένα βαθμό γνωρίζουμε γιατί τηρήθηκαν τα μέτρα περιορισμού από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Ο φόβος ήταν η κινητήρια δύναμη, πάνω σε αυτόν δομούνταν η πειθώ των μέτρων της Πολιτείας. Πολύ καθοριστικός ήταν ο επιστημονικός λόγος και οι γιατροί που εξηγούσαν συνέχεια τι γίνεται και μετά έπαιξε μεγάλο ρόλο και ο Τύπος, ειδικά ο τοπικός, κάτι που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο και από τους τοπικούς φορείς, γιατί ακούραστα και παρά την κρίση που διαπερνά τα ΜΜΕ, διαμεσολάβησε ώστε να περνάει καθημερινά η πληροφορία στην τοπική κοινωνία.
Θα μπορούσε άραγε να λειτουργήσει απλώς το φρόνημα του πολίτη που καλείται να υλοποιήσει τον κρατικό προγραμματισμό; Υπάρχει όλο αυτό το διάστημα μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους που να επιτρέπει και την υλοποίηση των μέτρων; Υπάρχει προφανώς. Όχι όμως σε βαθμό που να αποτελεί και τη μόνη και αναγκαία σχέση ώστε να προχωρά ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα όπως αυτό της καραντίνας και των περιορισμών.
Για τους Έλληνες το κράτος δεν είναι λειτουργικός φορέας, δεν είναι αποτελεσματικό. Στις μέρες μας προφανώς και έχουν εκσυγχρονιστεί οι υπηρεσίες και ένα μέρος του Δημοσίου όπως η Υγεία ή τα πανεπιστήμια χαίρουν της εκτίμησης της κοινής γνώμης. Διατηρείται όμως ακόμα η αίσθηση ότι η κρατική λειτουργία δεν έχει πάντα το αποτέλεσμα που ζητείται και θέλει και η κοινωνία.
Είδαμε όμως όλες αυτές τις εβδομάδες της κρίσης, ότι το Δημόσιο μπορεί να λειτουργήσει. Είδαμε το προσωπικό στα νοσοκομεία πόσο ανταποκρίθηκε στις δύσκολες απαιτήσεις, είδαμε τους αστυνομικούς να αναλαμβάνουν και το ρόλο της ενημέρωσης εκείνο το σκοτεινό διάστημα που κανείς μας δεν έβγαινε έξω, είδαμε την επιτροπή λοιμοξιολόγων να πρωτοστατεί ακόμα και διεθνώς στην πρόληψη και την αποτελεσματικότητα δύσκολων και πρωτόγνωρων μέτρων.
Αυτό το κομμάτι των κρατικών υπηρεσιών και πολλών που δεν αναφέρουμε για οικονομία λόγου, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να λειτουργήσει ως παράδειγμα εκσυγχρονισμού στο μέλλον. Ώστε να αυξηθούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης με το Δημόσιο και να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων.
+ Άλσος. Η πρόταση της Μαρίας Κεφάλα για Πάρκο Ευεργετών θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο Άλσος, το οποίο φιλοξενεί σημαντικές προτομές ήδη. Και θα μπορούσε έτσι να είναι και η αφορμή για την αναβάθμιση του χώρου ώστε να λειτουργεί σαν σύγχρονο πάρκο της πόλης με πράσινο και να κοπούν και σκέψεις για άλλες, ιδιωτικές χρήσεις που εν δυνάμει πάντα υπάρχουν για τους ελεύθερους χώρους των πόλεων.
– Ημίμετρα.Το χειρότερο είναι με όσους δεν τηρούν όλα τα μέτρα με την ίδια ένταση. Κάποιοι νομίζουν ότι για τους ίδιους κάνουν μερικά μόνο μέτρα πχ οι μάσκες στο σούπερ μάρκετ αλλά όχι στο φούρνο ή τον μπακάλη. Άλλοι απλώς κλείνονται περισσότερο στο σπίτι, αλλά αν βγουν δεν βάζουν μάσκες ή δεν χρησιμοποιούν αντισηπτικά. Και κάποιοι αγκαλιάζονται και χαιρετάν όποιον βρουν. Έτσι όμως απλώς δεν γίνεται καμιά δουλειά σωστή.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ