Η φράση των ημερών για τον τέως βασιλιά «η ιστορία θα τον κρίνει», μπορεί να ακούγεται ακόμα και από επίσημα χείλη, αλλά δεν λέει κάτι που να χρειάζεται να συζητηθεί. Γιατί η ιστορική επιστήμη έχει κρίνει ήδη εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα δεν είναι μία μικρή, νέα χώρα που αναζητά την ταυτότητά της. Αντίθετα είναι μία δυναμική χώρα, σύγχρονη, με πολύ καλά πανεπιστήμια και πολύ καλούς Ιστορικούς. Έχει “μιλήσει” δηλαδή η Ιστορία εδώ και δεκαετίες και για τον τέως βασιλιά και για τη μεταπολεμική περίοδο και για το ρόλο της βασιλείας.
Ας αφήσουμε συνεπώς έξω από την πολιτική δημόσια συζήτηση την εργαλειοποίηση της ιστορίας ή τους ρητορικούς κατευνασμούς. Όποιος το επιθυμεί να μάθει την ιστορική αλήθεια για τον μεταπολεμικό ρόλο της βασιλείας, μπορεί άνετα να βρει τα δεδομένα που θέλει. Και η κοινωνία αποφάσισε αμετάκλητα το 1974 ακριβώς γιατί γνώριζε τι εστί βασιλεία.
Ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη χώρα, η ιστορική επιστήμη συναντά το κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για δημοκρατία και δεν χρειάζεται τίποτα να “ξαναγραφεί”.
Κι ως ώριμη κοινωνία που είμαστε, δεν έχουμε και κανένα πρόβλημα με το πένθος για την απώλεια ενός ανθρώπου. Κάθε άνθρωπος που χάνεται είναι μία απώλεια για την οικογένειά του και τους δικούς του.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ