Κυριακή 19.01.2025
More

    Αποχρώσεις- Η πόλη χρειάζεται έναν δημόσιο χώρο με ταυτότητα

    Μία πρόταση για το Πάρκο Πυρσινέλλα ώστε να δίνει το στίγμα της συμμετοχικότητας και της ξεχωριστής εμπειρίας.

    Την πρότασή του για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα παρουσίασε πρόσφατα ο Δήμος Ιωαννιτών με στόχο αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος να περάσει και στην εφαρμογή του σχεδιασμού.

    Όπως εξαρχής δηλώνεται, σκοπός είναι η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη της λειτουργικότητας του Πάρκου ως χώρου αναψυχής, ώστε οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση να προκύπτει από έναν ενιαίο εγκεκριμένο σχεδιασμό που θα αποβλέπει στην αειφόρο διαχείριση του πάρκου και στην προστασία και ανάδειξη αυτού, εξασφαλίζοντας την άνετη, ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τη διευκόλυνση της σωματικής άσκησης, την αναψυχή και την πνευματική ανάταση των ανθρώπων

    Η μελέτη αναδεικνύει τις τρεις πλευρές που μπορεί να έχει το Πάρκο, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον.

    Η ανάπτυξη των προτάσεων υποδεικνύει και μία κατεύθυνση που είναι εύλογη, το Πάρκο να γίνει επισκέψιμο και ελκυστικό στους πολίτες και παράλληλα να είναι λειτουργικό και βιώσιμο. Οι πολλαπλές χρήσεις, που είναι άλλωστε γνωστές κι από το παρελθόν, σε συνδυασμό και ξεχωριστά, μετατρέπουν το Πάρκο σε σημείο αναφοράς και προορισμό από τον κάτοικο της πόλης που θέλει να βγει από τον αστικό ιστό.

    Η πρόταση του Δήμου

    Παρουσιάζουμε πιο αναλυτικά και ακολουθώντας τη μελέτη όπως παρουσιάζεται, τις δράσεις που προτείνονται. Χωρίζονται σε τρεις τομείς και σε κάθε τομέα γίνονται επιμέρους προτάσεις από την ομάδα μελέτης.

    – ΤΟΜΕΑΣ Α. Χώρος Αθλητικών Δραστηριοτήτων

    Υπάρχουν τα υφιστάμενα γήπεδα αντισφαίρισης, όπου ενδεικτικά προτείνεται η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και η κατασκευή τοίχου προπόνησης

    Προτείνονται ακόμα γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και ενδεικτικά: γήπεδο 8Χ8 και γήπεδα 5Χ5

    Επίσης γήπεδο μπάσκετ και πίστα skate park σύμφωνα και με την πρακτική στο Πάρκο του αθλητικού κέντρου «Καλούτσιανης»

    Ακόμα χώρος τοποθέτησης οργάνων γυμναστικής υπαίθρου.

    – ΤΟΜΕΑΣ Β. Χώρος Πολιτιστικών Εγκαταστάσεων

    Προτείνεται η ολοκληρωτική επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν ήδη στο χώρο και η ανακατασκευή της παιδικής χαράς, στον χώρο που ιστορικά ήταν χωροθετημένη

    Σημειώνεται ότι ο χώρος περιμετρικά της «λίμνης» (πίσω από το κτίριο) αποτελεί ιδανικό χώρο για την χωροθέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και συνάθροισης κοινού και προτείνεται για παράδειγμα η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου.

    – ΤΟΜΕΑΣ Γ. Φυσικό Περιβάλλον

    Η υφιστάμενη εγκατάσταση της ξύλινης αποθήκης προτείνεται να επισκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευση.

    Στο συγκεκριμένο χώρο προτείνεται η ανάπτυξη εκπαιδευτικών κήπων (urban gardening). Προτείνεται να γειτνιάζουν με το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης περιβαλλοντικής πληροφόρησης και την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, αλλά και την εκπαίδευση και αναψυχή των πολιτών.

    Προτείνεται η επισκευή των υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλή χρήση τους από όλους τους επισκέπτες του πάρκου και ειδικότερα όσον αφορά τις ομάδες ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Προτείνεται η διατήρηση των υφιστάμενων χωμάτινων διαδρομών, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.

    Το συνολικό μήκος των διαδρομών είναι περίπου 3χλμ και διαμορφώνουν ένα πλέγμα οδεύσεων, με το οποίο διασφαλίζεται πεζή πρόσβαση στο σύνολο των δραστηριοτήτων του πάρκου

    Προτείνεται η διαμόρφωση ποδηλατικής διαδρομής μήκους περίπου 1,5 χλμ, περιμετρικά του πάρκου.

    Επιπλέον προτείνονται: Διατήρηση και ανάδειξη των τεσσάρων εισόδων του πάρκου. Αποκατάσταση της περίφραξης, τοποθέτηση πινακίδων περιήγησης και πληροφόρησης στις εισόδους και σε διάφορα σημεία του πάρκου, ενίσχυση του υπάρχοντος φωτισμού και τοποθέτηση νέων φωτιστικών ιστών κ.α

    Οι προτάσεις μας

    Η ανάγνωση της πρότασης του Δήμου, δείχνει ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θέλει να αναδείξει το σύνολο του Πάρκου και απευθύνεται στο σύνολο των κατοίκων της πόλης.

    Ο στόχος θα πρέπει να είναι η προοπτική μιας κοινής εμπειρίας μέσα από τις πολλαπλές δυνατότητες του χώρου που θα ενδυναμώνει την αίσθηση της κοινότητας και θα καθιερώνει το Πάρκο Πυρσινέλλα ως ένα τοπόσημο, επαναφέροντάς το στην καθημερινότητα της πόλης. Κάποιος μπορεί να αθληθεί, άλλος να πιει ένα καφέ με τα παιδιά να παίζουν, κάποιος άλλος απλώς να περπατήσει στο πράσινο. Κάθε επιλογή όμως θα πρέπει να αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα, να δημιουργεί μία μοναδική εμπειρία.

    Έχοντας και επίγνωση των προορισμών της νομοθεσίας, αλλά και της μέριμνας για την εξοικονόμηση πόρων, μία πρόταση που κάνουμε από εδώ είναι να ενδυναμωθούν όλα τα χαρακτηριστικά του πάρκου, ώστε να προσδίδουν μία ξεχωριστή ταυτότητα και να επιτρέπουν να γίνει σημείο αναφοράς.

    Να διαθέτει όχι απλώς μία παιδική χαρά, αλλά μία ξεχωριστή παιδική χαρά. Να μην είναι απλώς ένας χώρος πρασίνου, αλλά να δίνει μία οικολογική ταυτότητα. Να μην προσφέρει απλώς μία διαδρομή για περπάτημα, αλλά να αποτελεί μία εμπειρία στη φύση.

    Αυτή η προσέγγιση που θέλει να δώσει ταυτότητα στο χώρο, αφορά κυρίως τις μελλοντικές μελέτες όταν και θα εξειδικευτούν οι προτάσεις και εμπεριέχει και την επιλογή των πιο σύγχρονων υλικών σε κάθε δομή που θα δημιουργηθεί, την καινοτομία, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της ψηφιακότητας, τη διασύνδεση, ό,τι πιο πρωτοποριακό υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Μία ξεχωριστή φροντίδα πρέπει να δοθεί στη σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια ζώα και τη συνύπαρξή τους σε μία πόλη που δεν έχει βρει ακόμα τους τρόπους ώστε τα ζώα συντροφιάς να βρίσκουν το χώρο τους με σύγχρονους όρους.

    Ειδικά, για τις πολιτιστικές δράσεις θα μπορούσε εξ αρχής να γίνει πρόβλεψη για τη διοργάνωση και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων, κάτι που προϋποθέτει και πιο ειδικές μελέτες για τη θέαση και ακρόαση, τη σκηνή, την τεχνική υποστήριξη. Ο χώρος σίγουρα προσφέρεται για ημερήσια φεστιβάλ, ανάπτυξη ταυτόχρονων δράσεων, εικαστικές παρεμβάσεις κλπ, αλλά και μία επιλεκτική χρήση για συναυλίες. Μια μόνιμη υποδομή υπαίθριας σκηνής θα μπορούσε να γίνει άξονας των εκδηλώσεων όπως πχ τακτικές συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας.

    Η παράλληλη μελέτη ενός διακριτού πολιτιστικού προγράμματος από το Πνευματικό Κέντρο ειδικά για το χώρο θα μπορούσε να δώσει και άλλες διαστάσεις στο εγχείρημα της ανάπλασης.

    Ένα πρόβλημα που ίσως χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση είναι το πάρκινγκ και η επιβάρυνση της περιοχής αν υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα.

    Το κρισιμότερο στοιχείο στην ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα είναι η συμμετοχή του κόσμου, των πολιτών η οποία πρέπει να επιδιώκεται με κάθε τρόπο και με προσοχή στο να μην διαμεσολαβείται από εμπορικές χρήσεις αναψυχής και μόνο. Η διαθεσιμότητα πχ για πικνίκ στη φύση θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες με ανάλογη διαμόρφωση και των χώρων.

    Η πόλη δεν χρειάζεται μόνον έναν ακόμα ανοιχτό χώρο, κάτι που μπορεί να γίνει και άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος. Χρειάζεται έναν νέο δημόσιο χώρο με ταυτότητα, ένα πάρκο που να της δείχνει μία προοπτική για τη σύγχρονη αστική ζωή σε μία βιώσιμη πόλη.

    Η πρόταση του Δήμου έχει τέτοια κατεύθυνση, μπορεί να λειτουργήσει ως βάση και δίνει τις δυνατότητες που μπορούν να ενισχύσουν αυτήν την προοπτική στο βαθμό που ανοίξει και ο διάλογος.

     

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ