Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δίπλα στο πρόβλημα Υγείας που θέτει η επιδημία του κορωνοϊού, υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας.
Ο φόβος της ασθένειας είναι προφανώς μοναδικός για κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό άλλωστε και το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας όπως και σε όλον τον κόσμο έχει τεθεί στη διάθεση του πάσχοντα. Τίποτα δεν μπορεί να μπει πάνω από την υγεία των ανθρώπων.
Όμως και η ανησυχία για την οικονομία είναι δεδομένη και πρέπει να ληφθούν μέτρα και να προχωρήσουν προληπτικές πολιτικές. Ακόμα και μικρά φαινομενικά προβλήματα που θέτει η γιαννιώτικη αγορά όπως η αναστολή των σχολικών εκδρομών ή των συνεδρίων, μπορεί να μετατραπεί σε ένα πραγματικό τσουνάμι δυσμενών επιπτώσεων. Κι αυτό γιατί αφενός η ελληνική οικονομία δεν έχει μεγάλα περιθώρια νέας κρίσης και σε καμία περίπτωση δεν έχει αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Και αφετέρου γιατί έχει γίνει τόσο αλληλοπλεκόμενη η οικονομία που κάθε κρίκος επηρεάζει τον άλλο.
Λόγω ίσως της εμπειρίας της μεγάλης κρίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αποσαφηνίσει τις ανάγκες του και μπορεί να κάνει προβλέψεις ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα. Προφανώς και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Δεν πρέπει όμως να χαθεί η ευκαιρία να συζητήσουν όλες οι πλευρές μεταξύ τους και να εισακουστούν. Καμιά φορά και μικρότερης εμβέλειας μέτρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από μεγαλύτερες δράσεις.
Το βέβαιο όμως είναι ότι πρέπει να επιταχυνθεί η προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Αισιοδοξούμε ότι η επιδημία θα καμφθεί και η νέα περίοδος μετά θα μας βρει σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που ανησυχούμε.