Πριν από ένα μόλις μήνα η παράμετρος που εξετάζαμε για την τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού ήταν αυτό που αποκαλούσαμε «ψυχική κόπωση των πολιτών» από την παρατεταμένη κατάσταση περιορισμού. Ήταν αυτή η αίσθηση ότι δεν πάει άλλο, ότι δεν γίνεται να μείνουμε «για πάντα μέσα» και αποτέλεσμα να μη βλέπουμε.
Σήμερα είμαστε πέρα και από εκείνη την παραδοχή. Σήμερα πέρα από την κατάσταση ψυχικής έντασης που σίγουρα αφορά μεγάλες πλειοψηφίες, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα αίσθημα αδιεξόδου. Και το πιο απλό, είναι αυτό που αισθάνεται ένας άνθρωπος που τηρεί 13 μήνες τώρα με ευλάβεια τα μέτρα, αλλά δεν ξέρει πια πώς να προφυλαχθεί από μία ατυχία. Ένας άνθρωπος που δουλεύει, που είναι ενεργός υποχρεωτικά μέσα στην κοινωνία λόγω των ευθυνών, που έχει παιδιά, που τέλος πάντων δεν μπορεί να κλειστεί ακίνητος μέσα στο σπίτι του και να ανεβάζει τα τρόφιμα με… σχοινί από το μπαλκόνι, ένας άνθρωπος κανονικός σαν τους περισσότερους, αισθάνεται πια ότι δεν αλλάζουν πολύ τα πράγματα κι ότι εξαρτά την υγεία του από τυχαίους παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει.
Πώς να είναι σίγουρος ότι δεν θα μολυνθεί σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς ή ότι το παιδί του δεν θα έχει μία στενή επαφή με έναν άλλο ασυμπτωματικό παιδί;
Στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι και τόσο απαισιόδοξα τα πράγματα, αλλά αυτό δεν μπορείς να το δεις εύκολα όταν αντίθετα βλέπεις πόσο αργά προχωρά ο εμβολιασμός ή πόσες ελλείψεις υπάρχουν στο σύστημα. Γιατί δεν είναι παράλογο να λες ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν χωρίς καν μία καλή ιδέα για να βελτιωθούν οι συνθήκες πέρα από τη χρήση των self test. Πολλά τέτοια παραδείγματα.
Αυτή η κατάσταση αδιεξόδου, είτε πατάει πάνω στην πραγματικότητα είτε εμπεριέχει και μέρος της ψυχικής κόπωσης, το θέμα είναι ότι τείνει να καλύψει, να κυριαρχήσει στην πλειοψηφία, δημιουργώντας στην πράξη ένα κενός εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη- Πολιτείας. Και τέτοια κενά δεν κάνουν καλό σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε επενδύοντας όλη μας την καλή διάθεση και θέληση.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ