Πέμπτη 28.03.2024
More

    Αποχρώσεις-Ο ορισμός της πρωτοβάθμιας Υγείας

    Γιατί δημιουργούνται τεράστιες ουρές για ένα τεστ κορωνοϊού; Γιατί είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να κάνουν ένα τεστ. Και γιατί είναι πολλοί; Γιατί είναι πολύ μεγάλη η μετάδοση της Όμικρον. Ακούγονται λίγο αφελή αυτά, αλλά αυτή είναι και η εικόνα, η πραγματικότητα. Τεστ κάνει όποιος έχει συμπτώματα και δεν θέλει μεταδώσει τη νόσο και σε άλλους. Και είναι πολλοί αυτοί. Το ότι υπάρχουν κι αρκετοί που ούτε τεστ κάνουν, ούτε εμβόλια, ούτε πολλά μέτρα πρόληψης παίρνουν, είναι άλλη συζήτηση, που μας έχει κουράσει να την κάνουμε από όταν μας προέκυψε αυτή η μαζική «άρνηση».

    Πάντως, αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός και είχαμε συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος, όπως αρκετοί έχουν αυτές τις μέρες επίσης, δύο πράγματα θα κάναμε:  Θα μέναμε σπίτι να μας περάσει ή θα πηγαίναμε και στον γιατρό όταν σοβάρευαν τα συμπτώματα και τότε μπορεί να κάναμε επιπλέον εξετάσεις ή να παίρναμε θεραπεία.

    Ε, τώρα με την πανδημία, δεν μπορούμε να πάμε σε έναν γιατρό να μας γράψει ένα τεστ που θα το πληρώσει το ταμείο μας ή να μας παρακολουθεί μέσω του ΕΣΥ στο σπίτι πώς εξελίσσεται η νόσηση. Αυτό ακριβώς είναι το σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας, που δεν υπάρχει επαρκώς στη χώρα μας. Για αυτό τρέχουν όλοι στα νοσοκομεία ακόμα και με ένα συνάχι, γιατί ξέρουν ότι εκεί θα βρουν ιατρική  βοήθεια και για αυτό δίνουν 60 ευρώ σε ιδιωτικά εργαστήρια, για να ξέρουν τουλάχιστον με τι ιό έχουν να κάνουν. Όλα τα άλλα που λένε οι υπουργοί στις οθόνες είναι για να γίνεται συζήτηση.

    Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ