Πέμπτη 28.05.2020
More

  Αποχρώσεις- Ο θρίαμβος του «απλού» ανθρώπου

  Τις τελευταίες 20 μέρες, από όταν μπήκαμε σε αυτόν τον σκοτεινό διάδρομο, μου κάνουν εντύπωση όσοι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

  Εκείνοι που πολύ καθυστερημένα, τις τελευταίες μόνο μέρες, άρχισαν να ανησυχούν για τις συναθροίσεις, όσοι δεν ενδιαφέρονται για την απολύμανση των χεριών τους, όσοι κινούνται με την πίστη ότι δεν χρειάζονται και πολλά να κάνουν. Κυρίως με εντυπωσιάζουν, όσοι δεν έχουν την συναίσθηση του άλλου, δεν σκέφτονται ότι ο απέναντι μπορεί να είναι άρρωστος από χρόνιο νόσημα, ότι μπορεί να είναι ανήσυχος και να έχει πέσει σε μελαγχολία, ή έστω ότι έχει αρχίσει να κουράζεται και δεν έχει όρεξη για πολλά πολλά.

  Εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται και πολύ για μέτρα προστασίας, αν το σκάψεις λίγο παρακάτω, είναι όσοι δεν έχουν την αίσθηση της κοινότητας και του συνανήκειν, δεν έχουν τη μετριοπάθεια που προσφέρει η εμπειρία της συνεύρεσης και της συναντίληψης.

  Πολλά θα μπορούσαν να εξηγήσουν μία τέτοια στάση, που είναι τελικά και στάση ζωής. Πολλά και λίγα. Γιατί δεν έχει να κάνει τελικά με όσα μας συμβαίνουν μόνον αυτήν την περίοδο. Κανείς αυτές τις μέρες δεν θα σου πει εύκολα ότι αυτός δεν πιστεύει στη μετάδοση του ιού, κανείς δεν θα παραδεχτεί ότι δεν τον νοιάζουν και πολύ οι άλλοι, ότι αδιαφορεί. Δεν είναι της μόδας, δεν είναι πολιτικά ορθό, να δείχνεις αδιάφορος.

  Είναι ο ίδιος όμως που βρίζει χρόνια τώρα από τον καναπέ του το κράτος και τις υπηρεσίες για ανικανότητα, είναι ο ίδιος που δεν μετέχει ποτέ και σε καμία περίπτωση σε κάτι κοινό, που δεν αναλαμβάνει κοινωνικές ευθύνες, που δεν βγαίνει μπροστά.

  Παλιά λέγαμε ότι είναι η Ελλάδα του ωχαδερφισμού ή του καφενείου και του «κάντε μια μέρα πρωθυπουργό και θα σας δείξω εγώ…». Αυτές όμως ήταν μάλλον ήπιες και γραφικές ιστορίες. Όλο λόγια και μόστρα είναι κάμποσοι Έλληνες.

  Με τα χρόνια όμως, με τη σκλήρυνση των πραγμάτων, με τη μεγάλη κρίση σίγουρα, ένα μεγάλο κομμάτι όλων αυτών και των διαδόχων τους, πέρασε και σε πιο σκοτεινές εκδοχές. Ο βαθύς ατομικισμός, καλυμμένος κάτω από δεκάδες στρώματα κοσμοπολίτικου μακιγιάζ ευπρέπειας και ψευτοϊδεολογικών σχημάτων και μετασχηματισμένος σε έναν τρόπο ζωής που δηλώνει έναν δήθεν αέρα επιτυχίας και ανεξαρτησίας, αυτή η βαθιά κυνική επίδειξη αυτονομίας, είναι τελικά η μετατροπή του πολίτη σε ατομικό υποκείμενο, αλλά και υποχείριο εξουσίας, είναι ο Έλληνας που κατάφερε επιτέλους να συγχρονιστεί με τον παγκόσμιο πρότυπο του «ζήσε σήμερα καλά κι ας πεθάνει ο κόσμος».

  Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο τύπος πολίτη, δεν έχει καταφέρει ακόμα να γίνει πλειοψηφία. Αντίθετα αυτές τις μέρες βλέπουμε τον θρίαμβο του «απλού» ανθρώπου, του γιατρού και νοσηλευτή, του υπαλλήλου, του εργάτη, του ανώνυμου καθημερινού Έλληνα, γυναίκα και άνδρας, που μέσα από τις αδυναμίες του, φτωχός και καθημαγμένος, αλλά φιλεύσπλαχνος και δοτικός, σταθερός και πιστός, κρατάει ακόμα την ελπίδα του, πλένει τα χέρια του, ακούει τις οδηγίες, περιορίζεται μέσα του και ετοιμάζεται να παλέψει ξανά για τον εαυτό του, για τους γύρω του, για τον τόπο.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022 σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης στην εστίαση

  Για την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος πολλών επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη, που δεν εκμισθώνουν τα ακίνητα από τον δήμο Ιωαννιτών, έκανε λόγο σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου.

  Τα νοσοκομεία της Ηπείρου στη νέα 3η ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα- “Σπάει” η 6η ΥΠΕ

  Ιδρύεται νέα Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα υπάγονται πλέον τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία μέχρι σήμερα ανήκαν στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα.

  Πρόεδρος της ΕΤΑΔ ΑΕ ο Αντώνης Μπέζας

  Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. αναλαμβάνει ο Αντώνης Μπέζας, πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.