Κάτω από την πίεση των αναγκών που δημιουργεί η ίδια η πραγματικότητα και οι νομοθετικές αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση, οι δήμοι αναδιοργάνωσαν τις κοινωνικές υπηρεσίες τους και αξιοποιώντας το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού, βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς όσους έχουν ανάγκη.
Με τη διαθεσιμότητα που έδειξε δε, το προσωπικό, αλλά και οι δημοτικές αρχές, βλέπουμε στην πράξη τις μεγάλες δυνατότητες που κρύβουν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση κρίσεων.
Δεν είναι μικρό θέμα για να το προσπερνάμε. Σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα έχουν προκύψει προβλήματα αυτήν την περίοδο. Από την ανέχεια και τη φτώχεια που φέρνει η
οικονομική κατάρρευση μέχρι πιο απλά, αλλά όχι ασήμαντα θέματα όπως η πρόσβαση ενός ηλικιωμένου που μένει μόνος του, σε φάρμακα ή ψώνια.
Όταν στην Ευρώπη αποτελεί ήδη, μία μεγάλη αποτυχία, η απώλεια ηλικιωμένων που ζούσαν σε γηροκομεία, στη μία άκρη της, στην Ελλάδα, στην οποία ακόμα οι οικογένειες στηρίζουν
την αυτονομία της ζωής των ηλικιωμένων τους, η οργανωμένη βοήθεια από τους δήμους και το κράτος, ανεβάζουν το επίπεδο της αλληλοβοήθειας.
Είναι φανερό ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» μπορεί να πάρει άλλες διαστάσεις, πολύ μεγαλύτερες και με περισσότερες αρμοδιότητες και φυσικά εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, να γίνει η ραχοκοκαλιά μιας πολιτικής που θέλει όλους τους ανθρώπους όρθιους σε κάθε κρίση. Το ότι βλέπουμε να τα καταφέρνουν οι δήμοι των Ιωαννίνων, δείχνει και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν.