Την τελευταία δεκαετία αυξάνεται κατά πολύ η ένταση της δημόσιας συζήτησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αλλά και μεγάλες καταστροφές όπως στη Νέα Ορλεάνη και η Κατρίνα, οι φωτιές στην Αυστραλία, πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη και τη Γερμανία είχαν μετατραπεί σε μείζονα πολιτικά ζητήματα ενίοτε. Και όχι άδικα.
Βλέπουμε πόσο αυξήθηκε το τελευταίο διήμερο και στην Ελλάδα η αντιπαράθεση για τις επιπτώσεις της «Μήδειας».
Δύο είναι τα σημεία καμπής. Το πρώτο είναι οι μεγάλες συνέπειες που έχει μία φυσική καταστροφή στην οικονομία και την καθημερινή ζωή. Δεν είμαστε στην εποχή που κυκλοφορούσαν λίγα αυτοκίνητα στους δρόμους και το εμπόριο γινόταν από γειτονιά σε γειτονιά. Ο κόσμος μας έχει γίνει πιο πολύπλοκος από ποτέ και η διασύνδεση μέσω της τεχνολογίας έχει επιβάλλει νέα επίπεδα σχέσεων στην αγορά. Ακόμα και μισή ώρα να πέσει το ρεύμα, αφήνει χιλιάδες κόσμου χωρίς δουλειά, ειδικά αν σκεφτούμε πόσο έχει προχωρήσει η τηλεργασία. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα αν κλείσουν οι οδικοί άξονες, τα λιμάνια ή έστω οι δρόμοι της πόλης.
Το δεύτερο σημείο είναι η Κλιματική Αλλαγή. Μέχρι και πριν από μία δεκαετία πολύς κόσμος δεν πίστευε καν ότι έχει αλλάξει κάτι στον πλανήτη. Οι μεγάλες μεταβολές του καιρού, τα ιστορικά ρεκόρ που καταρρίπτονται με αυξημένη συχνότητα, η αίσθηση της αβεβαιότητας, δείχνουν ότι είμαστε σαφώς σε μία νέα φάση, ακόμα κι αν δεν δεχόμαστε τον όρο «Κλιματική Αλλαγή».
Για να υπολογίσουμε τις συνέπειες όλων αυτών των προβλημάτων που περιγράφουμε, ας υπολογίσουμε το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται η χώρα. Ή η συντήρηση των οδικών αξόνων και των κατοικιών που πλήττονται. Και κάθε φορά προστίθενται και νέες ζημιές.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πλέον η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας είναι όντως ένα πολιτικό ζήτημα, κορυφαίο γιατί έχει να κάνει με τις πολιτικές για την οικονομία αλλά και την προστασία των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, όχι απλώς δεν πρέπει να κατευναστεί η συζήτηση, αλλά να αυξηθεί και να γίνει και πιο ουσιαστική. Το «τι καιρό θα κάνει αύριο;» δεν είναι πια μία απλή συζήτηση περί ανέμων και υδάτων.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ