Τρίτη 23.04.2024
More

    Αποχρώσεις- Πρόσκληση για ταξίδια στην ιστορία

    Τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχω στην παρουσίαση δύο βιβλίων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μιλάνε και για την ιστορία της αριστεράς και ταιριάζουν με προσωπικές πολιτικές αναζητήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Η παρουσίασή τους είχε προγραμματιστεί πέρυσι, αλλά δεν έγινε λόγω της πανδημίας, ευτυχώς όμως το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και προς τιμήν του, δεν τις ακύρωσε, αλλά τις εντάσσει στο φετινό του πρόγραμμα και έτυχε να είναι αυτή τη φορά πολύ κοντά.

    Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Καραμανωλάκη «Ανεπιθύμητο παρελθόν: οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ο αιώνα και η καταστροφή τους» (εκδόσεις Θεμέλιο) από τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο.

    Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι καλοί φίλοι και γεροί νέοι ιστορικοί Λάμπρος Φλιτούρης και Ηλίας Σκουλίδας.

    Το βιβλίο του Καραμανωλάκη θα το χαρακτήριζα εντυπωσιακό. Γιατί δεν αναφέρεται μόνο στην ιστορία των φακέλων και πώς κάηκαν το 1989, αλλά ανατέμνει τη σύγχρονη πολιτική ιστορία φτάνοντας σχεδόν ως τις μέρες μας.

    Το δεύτερο βιβλίο το παρουσιάζουμε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου και είναι του Μάριου Μαρκοβίτη, «Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού» (εκδόσεις Επίκεντρο). Θα μιλήσει ένας ακόμα δυνατός ιστορικός της πόλης και φίλος ο Νίκος Αναστασόπουλος (και στα δύο βιβλία θα προλογίσει ο Μωυσής Ελισάφ).

    Το βιβλίο είναι μία τρομερή έρευνα του συγγραφέα για τον Μάρκο Μαρκοβίτη, μέλος της οικογένειάς του, τον κομμουνιστή στρατιώτη που πήγαινε για εκτέλεση από τον Ουλαμό Καλπακίου το ’30, βρέθηκε στη Μόσχα και χάθηκε κάπου μέσα στις σταλινικές εκκαθαρίσεις.

    Οι φίλοι γνωρίζουν το υλικό και την έρευνα που έχω κάνει για τον Ουλαμό Καλπακίου, η οποία έχει να κάνει και με το πώς τελικά η εξεγερμένη νεολαία αποτέλεσε και ένα από τα πρώτα θύματα του κρατικού αυταρχισμού και της θεσμοποιημένης βίας, με πρωτεργάτες τον βενιζελισμό, αλλά προφανώς και όλο το κρατικό σύστημα του Μεσοπολέμου. Οι φάκελοι εκείνης της περιόδου ακολούθησαν χιλιάδες ανθρώπους ως και το 1974 για να το συνδέσω και με το άλλο βιβλίο που η σύμπτωση τα έφερε κοντά κοντά.

    Το ότι γνώρισα και τον Μάριο Μαρκοβίτη πέρυσι, είναι απόδειξη του πόσο όμορφα ταξίδια προσφέρουν τα βιβλία.

    Πέρυσι είχαμε προγραμματίσει και μερικά ακόμα βιβλία που ελπίζω να τα προλάβουμε εφέτος. Και δεν έχουμε προγραμματίσει δύο που θεωρώ ότι θα είναι έλλειψη να μην το κάνουμε. Το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου για τους πρόσφυγες- ο Δημήτρης είναι ένας φίλος της περιοχής, άλλωστε- και το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά για τον Ρήγα (αμφότερα από τις εκδόσεις Πόλις) που είναι γεμάτο από τον Διαφωτισμό των Ιωαννίνων. Για να δούμε…

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ