Πιεζόμενη από παντού, αλλά κυρίως από την πραγματικότητα και βαλλόμενη από το σύνολο της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση κατάφερε τις δύο τελευταίες ημέρες να παρουσιάσει ένα κάποιο σχέδιο για τη λειτουργία της οικονομίας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων τους δύο επόμενους μήνες.
Το έκανε με τον ίδιο φοβικό τρόπο που το κάνει όλον αυτό το χρόνο, με τον φόβο δηλαδή ότι κάθε ανακοίνωση που κάνει μπορεί να δυσαρεστήσει ένα μέρος του κοινωνικού σώματος ή να δημιουργήσει προσδοκίες που δεν μπορεί να ικανοποιήσει στο τέλος. Το να τα κλείνεις όλα, ήταν τελικά το πιο εύκολο κομμάτι.
Από όσα καταλάβαμε, η εστίαση ανοίγει μετά το Πάσχα, το άνοιγμα των σχολείων βλέπει περισσότερο προς το Λύκειο για την άλλη εβδομάδα, τα εμπορικά καταστήματα θα πάρουν περισσότερες ελευθερίες σταδιακά, βασικός στόχος είναι το ξεκίνημα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου.
Από την όλη συζήτηση επίσης για τα εμβόλια, υπάρχει προσμονή για περισσότερες ποσότητες τον Μάιο και κυρίως τον Ιούνιο, οπότε αν όλα πάνε καλά θα δημιουργηθεί τότε ένα κύμα αναμονής από τους πολλούς που θα δώσει ώθηση και στο καλοκαίρι και θα αφήσει πίσω τη μεγάλη δυσαρέσκεια που είναι ως και σήμερα συσσωρευμένη. Τα εμβόλια είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.
Επειδή όλα αυτά προκύπτουν είτε με δηλώσεις από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς είτε μετά από πίεση των παραγόντων της αγοράς, δεν μπορούμε να συζητάμε επί ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για αυτό και δεν γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους.
Αυτή τη στιγμή πάντως με πάνω από 3.000 κρούσματα κάθε μέρα και πολλά ενεργά κρούσματα συνέχεια στις μεγάλες πόλεις, το μόνο που περισσεύει είναι η ανησυχία στον πολύ κόσμο που έχει να ανησυχήσει και ότι μπορεί και να μην βρίσκει κρεβάτι στις ΜΕΘ αν νοσήσει βαριά.
Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης είτε για νομοθετικό μορατόριουμ (ΣΥΡΙΖΑ) είτε για διάλογο (ΚΙΝ.ΑΛΛ) δεν βρίσκουν αποδοχή στην κυβέρνηση, χωρίς να εξηγείται και το όχι. Ίσως να έχει να κάνει και με τις προσδοκίες της κυβέρνησης να πάρει όλο το όφελος σε μία ευνοϊκή τροπή των πραγμάτων στο τέλος του καλοκαιριού- εξ ου και δεν είναι και τόσο άστοχα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο όταν αναμένονται και οι προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το θέμα είναι ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί μέσα στην κοινωνία και κυρίως μέσα στους ανθρώπους από αυτήν την κολοσσιαία κρίση δεν θα ξεχαστούν μόνο με επικοινωνιακές πολιτικές, συγκυριακές δράσεις και κάποιες ενισχύσεις. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογίζεται στα σχέδια κάθε κυβέρνησης.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ