Δευτέρα 26.10.2020
More

  Αποχρώσεις- Στήνουν «φρούρια» για τους πρόσφυγες και εύχονται λύσεις

  Λίγοι θα συζητήσουν σήμερα με τον καφέ τους το πρωί την πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Κι αυτό γιατί δεν έχει κάτι νέο, αντίθετα επιβεβαιώνει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί de facto την τελευταία πενταετία. Ο πλούσιος Βορράς θα παρακολουθεί από θέση ασφάλειας τις εξελίξεις και θα χρηματοδοτεί ενίοτε τη διατήρηση της απόστασης από το πρόβλημα, ο φτωχός Νότος που είναι και το σημείο υποδοχής θα σηκώνει το βάρος χρηματοδοτούμενος για κρατάει ασφαλή τα σύνορα και την Ευρώπη ένα «φρούριο». Και κάπου ανάμεσα και μία ομάδα κρατών- οι λεγόμενες χώρες του Βίζενγκραντ, που δεν θέλει τίποτα και κανέναν και λειτουργεί αντιευρωπαϊκά προτάσσοντας το επιχείρημα της κλειστής Ευρώπης το οποίο φαίνεται ότι κερδίζει όλο και μεγαλύτερη ιδεολογική επιρροή και στις ισχυρές χώρες.

  Μπορεί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δήλωσε πως: «Προτείνουμε μια ευρωπαϊκή λύση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητά μας να διαχειριστούμε τη μετανάστευση ως Ένωση», όμως στο διά ταύτα τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Κι αυτό γιατί δεν υποχρεώνονται τα κράτη μέλη να υποδεχτούν τους πρόσφυγες με ένα αναλογικό ποσοστό ανάλογα δηλαδή με τις δυνατότητές τους. Εθελοντικά θα αποφασίζουν πώς θα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και θα ενισχύουν τις χώρες υποδοχής με ένα ποσό ανά πρόσφυγα.

  Θα μπορούσαμε ίσως να αφήσουμε ανοιχτές κάποιες υποθέσεις για το μέλλον, όταν μερικές πρόνοιες του νέου συμφώνου ίσως γίνονταν και κοινές υποχρεώσεις, αλλά μάλλον είναι αφελής αυτή η σκέψη. Η ηγεσία της Ευρώπης δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του προσφυγικού, πιστεύοντας ίσως ότι δεν την αφορά, ότι είναι μία έκτακτη κατάσταση στα τείχη της, που απειλεί την ευημερία των κατοίκων της και πρέπει να την κρατήσει μακριά. Και μόνο όμως αν σκεφτεί κάποιος την κατάσταση με την Τουρκία που εμπλέκει τους περιφερειακούς πολέμους όπως στη Συρία με τα οικονομικά συμφέροντα στη Μεσόγεια και τους πρόσφυγες καταλαβαίνει και τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πολλά πράγματα. Θα μείνει με τα κέντρα υποδοχής, με επιλογή και της ίδιας πια ότι «θα λυθεί το πρόβλημα» και με την ευχή- πού ξέρεις μπορεί και να αλλάξουν τα πράγματα- ότι κάποτε θα μειωθούν οι ροές και ίσως αποφασίσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν πίσω. Με τα ευχολόγια όμως καμία πολιτική δεν ευδοκίμησε.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Με βροχές η 28η Οκτωβρίου- Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  

  Στα Γιάννενα η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Ράπτη

  Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωννίνων, θα πραγματοποιήσει αύριο η Υφυπουργός Υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη

  Κατέληξε 84χρονος από κορωνοϊό

  Ένας 84χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και προσκομίσθηκε μετά από επιπλοκές της νόσου, καθώς βρισκόταν σε κατ'οίκον απομόνωση

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.