Παρασκευή 04.12.2020
More

  Αποχρώσεις- Το διαρκές μήνυμα της ζωής

  Δευτέρα το βράδυ παρακολουθώ μία παλιότερη εκπομπή της «Μηχανής του Χρόνου» του Χρήστου Βασιλόπουλου, για τα θύματα του Πολυτεχνείου με μαρτυρίες και πολλά τεκμήρια.

  Πρόσεξα αυτή τη φορά ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων που έλεγαν πως την επόμενη μέρα τους προσέγγιζαν διάφοροι από τη χούντα και τους έταζαν αποκατάσταση και βοήθειες, ότι «εδώ είμαστε εμείς» για να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες.

  Μου θύμισε αυτό, τον βασανιστή του Περικλή Κοροβέση στους «Ανθρωποφύλακες» που στο τέλος του έλεγε να βγουν και κανά βράδυ να τα πιούνε σε καμιά ταβέρνα.

  Αυτή η αίσθηση που άφηνε η χούντα ότι ο θάνατος δεν είναι σημαντικός, ότι τα βασανιστήρια είναι απλώς μία δουλειά, ότι όλα βολεύονται, ότι όλα γίνονται αν πάψεις να μιλάς, αν ελέγξεις τα σώμα, αν υποτάξεις την ψυχή σου στον μέσο όρο αυτής της απέραντης ερημιάς, της ισοπέδωσης που φέρνει ο φασισμός στους ανθρώπους.

  Το Πολυτεχνείο ήρθε και έσπασε τη σιωπή με τους ήχους και τις φωνές των νέων παιδιών, με την παρουσία του σώματος, αυτήν την έντονη σωματικότητα της ύπαρξης που στέκεται και λέει «ναι στη ζωή», γι’ αυτό και η απάντηση της εξουσίας εκείνα τα βράδια ήταν αυτός ο πολύς σκληρός θάνατος των εκτελέσεων στη μέση του δρόμου και των δολοφονιών με όπλα από τις ταράτσες με την προσδοκία ότι θα συνθλίψουν τα σώματα και θα εξαφανίσουν το χρόνο.

  Οι δίκες της χούντας και του Πολυτεχνείου ήρθαν μετά να αποκαταστήσουν σε ένα πρώτο θεσμικό επίπεδο, την πρωτοκαθεδρία, το δίκιο της ζωής επί του θανάτου.

  Ήταν όμως τελικά η μνήμη που διέσωσε και διασώζει αυτό το αίσθημα της νίκης της ζωής και του σώματος όπως αποτυπώθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γι’ αυτό και κρατιέται πάντα φρέσκια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πια της δημοκρατίας.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  14 νέα κρούσματα στην Ήπειρο-12 στα Ιωάννινα

  Στα 14 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

  1.667 νέα κρούσματα, 612 διασωληνωμένοι και 98 νεκροί

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Δωρεά οργάνων στο ΠΓΝΙ

  Λήψη οργάνων από αποβιώσασα δότρια πραγματοποιήθηκε στο ΠΓΝΙ

  Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων

   Οι εισηγήσεις των ειδικών, οι πιθανές ημερομηνίες

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.