Θυμάμαι κάποια στιγμή άρχισαν να δημοσιοποιούνται πολλά στατιστικά δεδομένα. Υπήρξε η αύξηση της ψηφιακότητας, η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της πρόσβασης στο δίκτυο και σε βάσεις δεδομένων και η εισαγωγή ρυθμίσεων κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημοσιότητα και διαφάνεια στα προγράμματα και τις δράσεις.
Αρχίσαμε να δημοσιοποιούμε στοιχεία στις εφημερίδες αξιοποιώντας υλικό που σπάνια είχαμε παλιότερα στη διάθεσή μας, οι πολιτικοί που ήθελαν- γιατί οι περισσότεροι δεν ήθελαν- μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν με νούμερα και οι πολίτες αν ήθελαν σχημάτιζαν εικόνα μόνοι τους. Θυμάμαι την πρώτη φορά που βρήκαμε τα στοιχεία της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα τέλη του ’90 αρχές 2000. Ε, για κάποιους αρμόδιους τα νούμερα διαβάζονταν… κι αλλιώς.
Η πρόσβαση σε δεδομένα και στοιχεία είναι από τα μεγαλύτερα σήμερα ζητήματα για τις δημοκρατίες μας. Η δημοσιοποίηση στον Τύπο είναι ένα δεύτερο σχετικό θέμα. Κι ίσως εκεί να είναι κι ένας δείκτης πλέον: Ποιος δημοσιοποιεί τα στοιχεία, πώς τα βρίσκει ο πολίτης και πώς διαμεσολαβεί και φιλτράρει ο πολίτης.