Υπάρχει πολιτική πίσω από την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας; Πάντα υπάρχει πολιτική και παντού.
Αν υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες είναι άλλο θέμα, αλλά δεν ζούμε σε κόσμο «αγγελικά πλασμένο» και μάλλον το έχουμε καταλάβει καλά όλοι μας την προηγούμενη δεκαετία.
Στο διεθνές πεδίο από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα, φάνηκε ότι παίζεται ένα λεπτό παιχνίδι ισορροπιών που κατέληξε σε ένα χοντρό παιχνίδι
αντιπαραθέσεων. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό του Τραμπ που επιμένει να μιλάει για «κινέζικο ιό» για να δείξει ότι είναι μία εισβολή κι ότι η Αμερική δεν είναι μέρος του προβλήματος.
Ακόμα και η ημερομηνία που ανακοίνωνε κάθε χώρα τα μέτρα καραντίνας ή το εύρος αυτών των μέτρων, κινούνταν στο πλαίσιο μιας διαχείρισης της κατάστασης που είχε διπλό στόχο:
Αφενός να στέλνει το μήνυμα ότι η εκάστοτε χώρα παραμένει ισχυρή και αφετέρου να βάζει υποθήκη για το μέλλον, ότι θα αποτελεί εναλλακτική λύση. Στην Αγγλία προσπάθησαν να το
κάνουν ολοκληρωμένα αλλά δεν τους βγήκε, όπως δεν βγήκε πουθενά αυτή η πολιτική. Γιατί στο τέλος, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα νούμερα των ασθενών και των νεκρών κανένας δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος της ευθύνης. Γι’ αυτό και η Ευρώπη που μόλις τον Ιανουάριο πίστευε ότι η υπόθεση δεν την πολυαφορούσε, κατέληξε σε περίπου κοινά μέτρα αποκλεισμού, σε κάθε χώρα.
Στην Ελλάδα βγήκαν κάποιες δημοσκοπήσεις και υπήρξαν και δημοσιεύματα για την περίπτωση εκλογών το φθινόπωρο, όμως ο κόσμος δεν είναι και πολύς ζεστός για κομματική αντιπαράθεση. Κι όσοι επιμένουν στο παλιό στυλ επιθέσεων στον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα έχουν χάσει κι από δημοφιλία και από αξιοπιστία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν κάποια στιγμή εκλογές στο μέλλον ή ότι δεν θα ξεκινήσει μία αντιπαράθεση για το τι έγινε και τι όχι, μεταξύ των κομμάτων, όταν περάσει η μπόρα. Για τον πολύ κόσμο όμως, η πολιτική θα μπει στο προσκήνιο όταν καταφέρει να διαφυλάξει την υγεία του πρώτα. Τώρα όλοι κρατούν σημειώσεις, όλοι έχουν άποψη για το τι γίνεται, διατηρούν το πολιτικό τους κριτήριο, αλλά η συζήτηση θα ανοίξει μετά, όπως είναι και το σωστό άλλωστε. Κι ίσως να κρύβει πολλές εκπλήξεις για όλες τις πλευρές.