Αναρωτιέται κανείς σε τι θα βοηθούσαν τώρα, σε αυτή τη συγκυρία οι πρόωρες εκλογές. Αν και ποτέ δεν βοηθάνε στα αλήθεια εκτός κι αν καλούνται να δώσουν χείρα βοηθείας στο κυβερνών κόμμα. Και τώρα αν γίνουν το φθινόπωρο, θα είναι για να εκτονώσουν τη βαριά κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα, κάποια εκ των οποίων μη αναμενόμενα, όπως με το θέμα των παρακολουθήσεων.
Πώς όμως να εκτονωθεί μία κατάσταση που έχει συσσωρεύσει τόσα βάρη από το 2020; Οι προβλέψεις πχ για το ενεργειακό είναι τρομακτικές κυριολεκτικά σε όλη την Ευρώπη. Τέτοια παραδείγματα δείχνουν ότι μία κυβέρνηση που στηρίζει την καμπάνια της πάνω στο έργο διακυβέρνησης που έχει κάνει, μόνο χρόνο θα πρέπει να επιδιώκει να κερδίσει και όχι να τρέχει σε κάλπες. Όμως, συχνά δημιουργούνται τέτοιες δυναμικές που τίποτα δεν αποκλείεται, που όλα τα βάζουν πάνω στο τραπέζι των ανατροπών.
Η υπόθεση των υποκλοπών έδειξε ότι δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη από μια κυβέρνηση η οποία δεν είχε ως τώρα πληγεί στον πυρήνα της που είναι η επιτελικότητα και η ικανότητα της διαχείρισης. Σήμερα, ένα μέρος των υποστηρικτών της κυρίως από το κέντρο, αποφεύγει να εκφράσει τη στήριξή του ενώ και μέσα στη ΝΔ υπάρχουν μερίδες υποστηρικτών που έχουν «παγώσει» από τις εξελίξεις. Τι άραγε θα γίνει αν έρθουν στο φως από βδομάδα και νέες αποκαλύψεις;
Αλλά το ευρύτερο πρόβλημα είναι και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Στις εκλογές στην Ελλάδα δίνεται συνήθως μία δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα που κυβερνά. Εκτός κι αν έχει ξεπεραστεί ένα όριο κοινωνικής συναίνεσης, κάτι που είδαμε το 2012. Το κρίσιμο ερώτημα πια είναι αν αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί κάτι που θα γεννά πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο το 2022 και το 2023, αλλά όλη την επόμενη πενταετία.
Βλέπουμε άλλωστε πόσο ρευστό είναι το πολιτικό πεδίο σε όλο τον κόσμο από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία ως τη Γαλλία και την Ιταλία.
Στην ουσία τίθεται το ζήτημα της πολιτικής αντιπροσώπευσης. Ποιος θα εκπροσωπήσει καλύτερα τις πολύ μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στην κοινωνία; Όσα συμβαίνουν είναι ζήτημα διαχείρισης ή εκφράζουν ένα κοινωνικό ζήτημα; Να μερικά ερωτήματα που βλέπουν πιο βαθιά τις εξελίξεις.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ