Οι έμποροι της πόλης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συγκεντρώνονταν παλιότερα στην οδό Χατζηπελλερέν, κάτω από τα τότε γραφεία της Εφορίας. Ήταν και πιο εύκολο αφού ήταν στο κέντρο. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια αλλά να που μια κυβέρνηση επαναφέρει αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους. Σαν να μην κλείνουν οι κύκλοι από το ’90 και μετά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά έκτοτε. Η ψηφιοποίηση είναι μια μεγάλη αλλαγή. Ψηφιοποιήθηκε η Εφορεία και ο μηχανισμός φορολόγησης. Αλλά έγινε άυλη και η εμπορική αγορά. Ακόμα και το χρήμα. Μία οικονομία μέσα σε καλώδια, τερματικά και πλατφόρμες. Κι αυτό έχει σίγουρα θετικές επιπτώσεις, αφού για παράδειγμα είναι πιο εύκολα για το κράτος να ελέγχει τη ροή του χρήματος και να εμποδίζει το λαθρεμπόριο ή το μαύρο χρήμα. Κι εδώ θα μπορούσε να είναι και μία λύση αφού η διεύρυνση της ψηφιοποίησης των ελέγχων της αγοράς θα περιορίσει και το «αποθηκευμένο» χρήμα και τις αδήλωτες συναλλαγές. Και δεν θα χρειάζονται τα τεκμήρια στη φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων.
Από την άλλη, η νέα ηλεκτρονική αγορά μπορεί να άνοιξε ευκαιρίες και να βοήθησε στην εξωστρέφεια, δεν άλλαξε όμως και ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των μικρών εμπόρων ή όσων νεώτερων μπαίνουν στην αγορά. Δύσκολα τα βγάζουν πέρα και η δαιμονοποίηση των 10 χιλιάδων ως ετήσιο εισόδημα δεν είναι σίγουρο ότι πετυχαίνει τον στόχο της. Δεν είναι ούτε ωραίο ούτε έξυπνο να αποκαλείς μαζικά τους ελεύθερους επαγγελματίες που ζορίζονται, πιθανούς «φοροκλέφτες».
Εκτός αν, είπαμε, ο στόχος είναι να κλείσει το μικρό εμπόριο και η μικρή επιχείρηση. Αλλά αν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός ας ειπωθεί καθαρά. Κάθε αλλαγή έχει άλλωστε ένα τίμημα. Και δεν γίνεται και να αυξάνεις τη φορολόγηση και την ψήφο των ίδιων φορολογουμένων να εξασφαλίζεις για πάντα.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ