Γιατί έφτασε σε αδιέξοδο η διεκδίκηση ενός έργου ύψους 50 εκατ. ευρώ όπως το Πάρκο Τεχνολογίας; Από εδώ θα διατυπώσουμε και μία άλλη προσέγγιση, πέραν από όσες καταγράφονται αυτές τις ημέρες.
Αυτό που έλειψε και λείπει ως σήμερα στην προσπάθεια οργάνωσης, σχεδιασμού και κυρίως προώθησης του έργου του Πάρκου Τεχνολογίας ως πρότασης που μπορεί να υλοποιηθεί, είναι η ευρεία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η κινητοποίηση πολλών παραγόντων, η σύγχρονη ομαδική εργασία και η προωθημένη επιχειρησιακή αντίληψη. Δεν είναι δηλαδή τόσο ότι δεν προσπάθησε η Περιφέρεια ή ότι έγινε κάποιο λάθος από τη μεριά της κυβέρνησης.
Είναι ότι για ένα νέο έργο, δεν βρέθηκαν νέοι τρόποι προώθησης της ανάγκης που έχει η τοπική κοινωνία για αυτό.
Και το κλειδί για αυτό το «νέο» είναι στις μέρες μας η συμμετοχή, η συνεργασία, η συναντίληψη για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εκεί μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά τα Γιάννενα που και καλές προθέσεις είχαν και φορείς όπως η Περιφέρεια μπήκαν μπροστά και Τεχνολογικό Πάρκο έχουν και αξιόπιστες ομάδες που προωθούν το ανοιχτό λογισμικό και επιστημονικό δυναμικό στο Πανεπιστήμιο και εμπειρία από επιχειρήσεις στην αγορά και πολιτικό δυναμικό με εμπειρία. Αφού υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες, και όχι μόνο στον συγκεκριμένο τομέα της Πληροφορικής αλλά και σε άλλους, πρέπει να μπορούν να βρουν και τους νέους τρόπους για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην εποχή των νέων προκλήσεων.
Γιατί έργα όπως το Πάρκο Τεχνολογίας θα γίνουν στη χώρα. Και η κυβέρνηση θα βρει τον δρόμο της στο να υλοποιήσει μεγάλα έργα και υποδομές. Μπορεί να γίνουν και στην Ήπειρο. Αλλά μπορεί στην Ήπειρο να δοκιμαστούν και νέοι τρόποι διεκδίκησης που να στηρίζονται στην κινητοποίηση όλων των φορέων, στη συνεργασία και τη δημιουργία συναινέσεων. Ίσως τότε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ