Σάββατο 05.04.2025
More

    Και πώς θα έρθει η αισιοδοξία;

    Από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: «Εισόδημα – Δαπάνες Νοικοκυριών 2022», στοιχεία της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα, κρατάω δύο σημεία.

    Το πρώτο είναι ότι πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά) και συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής οι οποίες αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους. Δηλαδή στις 18 του μήνα τελειώνουν τα εισοδήματα για κάποιους.

    Το δεύτερο είναι ότι η απαισιοδοξία που εκδηλώνουν τα νοικοκυριά ως προς τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση φαίνεται ότι τροφοδοτείται κυρίως από την ακρίβεια, καθώς στο ερώτημα εάν η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά των ερωτώμενων σε βαθμό να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για βασικές ανάγκες το 56,7% απάντησε «πολύ», το 28,4% «λίγο», ενώ το 14,8% απάντησε πως δεν το έχει επηρεάσει.

    Οι αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους και ακολουθούν οι αυξήσεις στην βενζίνη (28,5%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης (23,2%).

    Τα βασικά δηλαδή και δεν θέλει και πολλή ανάλυση.

    Οπότε το ερώτημα είναι τι κάνει το κράτος αφενός για να στηρίξει τα εισοδήματα των ανθρώπων και αφετέρου για να φέρει πίσω την αισιοδοξία. Γιατί χωρίς εισοδήματα και χωρίς αισιοδοξία, πώς περιμένουμε να έρθει και η αύξηση της παραγωγικότητας και η ανάπτυξη; Χωρίς κοινωνική συμμετοχή δεν αλλάζει τίποτα.

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ