Διαβάζω για ένα συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με θέμα «Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες: Καταγραφή, τεκμηρίωση, ιστορική πλαισίωση», τον Μάρτιο στην Αθήνα και επίκεντρο τα αρχέτυπα των ελληνικών βιβλιοθηκών, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα. Σημειώνεται ακόμα ότι ως συνέχεια της ημερίδας που είχε οργανωθεί από το Ίδρυμα τον Απρίλιο του 2019, με θέμα τα αρχέτυπα των αθηναϊκών βιβλιοθηκών, το συνέδριο εστιάζει πλέον στα αντίτυπα βιβλιοθηκών της υπόλοιπης χώρας, τα οποία καταγράφηκαν από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στη διεθνή βάση Material Evidence in Incunabula το διάστημα 2019-2022. Μετά από 4 χρόνια ταξιδιών, θα παρουσιαστεί επίσης η νέα ηλεκτρονική ιστοσελίδα-εφαρμογή του Ιδρύματος που συγκεντρώνει τα συνολικά δεδομένα από τις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.
Είναι πολύ γοητευτική αυτή η ιστορία τόσο των ίδιων των παλιών βιβλίων όσο και της έρευνας για αυτά και της συλλογής του σε βιβλιοθήκες για να είναι προσβάσιμα από το κοινό και την έρευνα.
Και χρειαζόμαστε πολλές ακόμα τέτοιες προσπάθειες ώστε να αναδειχθεί αυτός ο πλούτος. Και το σημειώνουμε εδώ όχι μόνο γιατί μας άρεσε η ιδέα αυτού του συνεδρίου αλλά γιατί κάτι θα μπορούσε να γίνει και στα Γιάννενα με τις σημαντικές βιβλιοθήκες και τα αρχεία που διαθέτουν ως μία από τις «πατρίδες» του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ