Κυριακή 19.01.2025
More

    Κάρι Λαμ, η «Σιδηρά Κυρία» του Χονγκ Κονγκ

    Ποιος: Κάρι Λαμ (Carrie Lam Cheng Yuet-ngor), επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ από το 2017, πρώην γενική γραμματέας της Διοίκησης και επικεφαλής Ομάδας Καθήκοντος για τη βελτίωση του Συντάγματος.

    Πού: Σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα της νοτιοανατολικής Κίνας με 7.5 εκ. πληθυσμό και συνολική έκταση λίγο μικρότερη από της Ρόδου. Βρετανική αποικία μεταξύ 1842-1997, πέρασε ακολούθως υπό κινεζική κυριαρχία διατηρώντας ένα ημιαυτόνομο καθεστώς ειδικής διοικητικής περιοχής για πενήντα χρόνια. Με ξεχωριστό νομικό σύστημα και νόμισμα και το 9ο υψηλότερο ΑΕΠ παγκοσμίως, το Χονγκ Κονγκ που στα καντονέζικα σημαίνει «Λιμάνι των Αρωμάτων» διαθέτει ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια και το τρίτο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο στην Ασία, δοκιμάστηκε εντούτοις αρκετά από την τελευταία διεθνή οικονομική κρίση και μια σειρά ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Γιατί: Διότι σε πρόσφατες δηλώσεις της η θεωρούμενη από την αντιπολίτευση ως «εκλεκτή του Πεκίνου» δεν αρκέστηκε να προειδοποιήσει ότι οι συνεχιζόμενες από τον Μάρτιο διαδηλώσεις και ταραχές απειλούν με πλήρη κοινωνική και οικονομική καταστροφή το Χονγκ Κονγκ απειλώντας με μεγαλύτερη κλιμάκωση της καταστολής αλλά, σκληραίνοντας περαιτέρω τη στάση της,  αποκάλεσε τους εξεγερμένους «εχθρούς του λαού» και «ακραία εγωιστές». Πρόκειται για κατηγορίες που χρησιμοποιούσαν οι Μαοϊκοί για να στιγματίσουν αντικαθεστωτικούς και οι οποίες έχουν  εκλείψει από τον δημόσιο λόγο ακόμα και στη ΛΔ Κίνας.

    Δια ταύτα: Η 63χρονη Κάρι Λαμ που την περιγράφουν ως «σκληρή», μαχητική, επίμονη, εργασιομανή και η οποία φέρεται να χάνει διαρκώς σε δημοτικότητα είχε επιχειρήσει να φανεί διαλλακτική απέναντι στο λεγόμενο Umbrella Movement, το σοβαρότερο ίσως κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας προτού ξεσπάσει το τωρινό και το οποίο αντιδρούσε στην εμπλοκή του Πεκίνου στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων κυβερνητών. Ούσα τότε γγ της Διοίκησης κάλεσε το ’14 σε ανοικτό τηλεοπτικό διάλογο εκπροσώπους των φοιτητών, δίχως όμως να υποχωρήσει σπιθαμή από τις θέσεις της. Φέτος προέβη σε μια κατευναστική παραχώρηση ανακοινώνοντας ότι δεν θα ισχύσει τελικά η δυνατότητα έκδοσης στην Κίνα κατηγορούμενων για πολιτικά αδικήματα – ένα από τα πέντε βασικά αντιαυταρχικά αιτήματα των κινητοποιήσεων – αλλά… μέχρι εκεί. Η κατάσταση στην πρώην βρετανική αποικία είναι πλέον οριακή, η βία κλιμακώνεται καθημερινά με νεκρούς – ανάμεσά τους «αυτοκτονίες διαμαρτυρίας» -, τραυματίες, καταστροφές, πλήθος συλληφθέντες ενώ για ακρότητες έχει κατηγορηθεί όχι μόνο η τοπική αστυνομία αλλά και μερίδα των διαδηλωτών (πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον δύο πολίτες αντίθετοι στις κινητοποιήσεις θανατώθηκαν). Αντιμέτωπη με ένα κίνημα μαζικό και δυναμικό παρότι ετερόκλητο το οποίο δηλώνει αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία μέχρι τέλους αντιδρώντας σε κάθε προοπτική ενοποίησης με τη «μητέρα» Κίνα, η Λαμ μοιάζει να χάνει την ψυχραιμία της εκτραχύνοντας την κατάσταση αντί να την εκτονώσει – ακόμα και στο Πεκίνο φαίνεται να σκέπτονται την αντικατάστασή της. Οι εξεγερμένοι επιδιώκουν παρουσία και στις προσεχείς εκλογές των περιφερειακών συμβουλίων (24/11), ήδη όμως έχει αποκλειστεί η υποψηφιότητα του 23χρονου Τζόσουα Γουόνγκ, εκ των ηγετικών τους μορφών. Αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο και με δεδομένο ότι η Κίνα επ’ ουδενί δεν διατίθεται να αποχωριστεί ένα τόσο σημαντικό «εθνικό έδαφος» που ανέκαθεν διεκδικούσε – Κινέζοι αξιωματούχοι ήδη καταγγέλλουν ότι τις κινητοποιήσεις υποκινούν «ξένες δυνάμεις» που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας -, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και μια κανονική επέμβαση με σκοπό την πλήρη προσάρτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Sourcelifo.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ