Η 22χρονη Γιαννιώτισσα, είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του parataekwondo που προκρίθηκε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και μιλά για τα όνειρά της, τους στόχους της και για το μετάλλιο που τόσο πολύ θέλει να φέρει από το Παρίσι
Η Έλενα, γεννήθηκε με ένα ανατομικό πρόβλημα στο δεξί άνω άκρο και έχει πολλές επιτυχίες και μετάλλια σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα φοιτά στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.
Η συνέντευξη της Έλενας, ολοκληρώθηκε, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση της Ελληνικής αποστολής για τους Παραολυμπιακούς του Παρισιού. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 37 αθλητές, 24 άνδρες και 13 γυναίκες, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 10 αθλήματα.
Η Γιαννιώτισσα αθλήτρια, μιλά στον «Α», για την πρώτη συμμετοχή της σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, για τα όνειρά της, τους στόχους της και για το μετάλλιο που τόσο πολύ θέλει να φέρει από το Παρίσι.
- Έλενα, καταρχάς πες μας λίγα λόγια για εσένα, ώστε οι αναγνώστες μας να σε γνωρίσουν καλύτερα. Πως ξεκίνησες τον αθλητισμό και πως κατέληξες να ασχοληθείς με το taekwondo;
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στα Ιωάννινα με καταγωγή από το Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι φοιτήτρια ιατρικής στο 5ο έτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Είμαι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο parataewondo και έχω πάρει πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς αγώνες 2024, που θα γίνουν στο Παρίσι.
Ήμουν ένα αρκετά ζωηρό και δραστήριο παιδί και με παρότρυνση των γονιών μου ασχολήθηκα από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό με αρκετά αθλήματα όπως στίβο, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, γύρω στα 12 ήρθε στη ζωή μου το taekwondo, με κέρδισε από την πρώτη στιγμή γιατί μου πρόσφερε σαν πολεμική τέχνη, αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, ομολογώ το αγάπησα από την αρχή.
- Απομένουν λίγες ημέρες για την πρώτη σου παρουσία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πως αισθάνεσαι και πόσο σημαντικό είναι για έναν αθλητή να καταφέρει να συμμετάσχει στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου φορώντας στη στολή του το εθνόσημο και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία;
Η αλήθεια είναι ότι έχω άγχος απλά προσπαθώ να το διαχειριστώ όσο καλύτερα γίνεται. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική και μόνο η συμμετοχή σε μια τέτοια αθλητική διοργάνωση όπως οι Παραολυμπιακοί αγώνες. Νιώθω υπερηφάνεια και μεγάλη τιμή που στα 22 μου χρόνια θα καταφέρω να εκπροσωπήσω την χώρα μου και τα Γιάννενα.
- Πόσο δύσκολο ήταν τελικά να πάρεις την πρόκριση για το Παρίσι και πόσο σημαντικό είναι για εσένα που είσαι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του parataekwondo που προκρίθηκε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες;
Η αλήθεια είναι πως ήταν μια επίπονη διαδικασία γιατί χρειαζόταν να προπονούμαι καθημερινά και για αρκετές ώρες ώστε να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένη, ευτυχώς όλα πήγαν καλά και κατάφερα να πάρω αυτή την πρόκριση για το Παρίσι.
Ήταν μια ιστορική πρόκριση για το parataewondo, κάτι που ονειρευόμουν από μικρή. Θέλω να πως όμως πως γενικότερα για το συγκεκριμένο άθλημα για την Ελλάδα και την εκπροσώπηση του στο εξωτερικό, ήταν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, άρα είναι διπλή η χαρά μου που μου δόθηκε αυτή η «χρυσή» ευκαιρία.
- Αν δεν κάνω λάθος ο προκριματικός σου αγώνας στην κατηγορία των +65 κιλών Κ44 είναι προγραμματισμένος για το πρωί της 31ης Αυγούστου. Ποιος ο στόχος σου και πόσο προετοιμασμένη νιώθεις; Μπορεί η Ελλάδα, τα Γιάννενα να περιμένουν ένα μετάλλιο;
Ναι, οι αγώνες μου αρχίζουν στις 31 Αυγούστου, στις 11.00 το πρωί και θα προβληθούν από την ΕΡΤ 1 και το ertflix. Είμαι πολύ καλά προετοιμασμένη, έχω δουλέψει πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα, ελπίζω να πάνε όλα καλά και να μην έχω κάποιον τραυματισμό.
Φυσικά ο στόχος είναι το βάθρο, εύχομαι να μπορέσω να κατακτήσω ένα μετάλλιο για την Ελλάδα και τα Γιάννενα, είναι κάτι που το θέλω πάρα πολύ και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για αυτό!
- Πόσο δύσκολο είναι να μπορείς, σε νεαρή ηλικία, να ασχολείσαι ταυτόχρονα με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο και να συνδυάζεις και τις σπουδές σου; Στερείσαι πράγματα που πιθανώς άλλες νέες και νέοι απολαμβάνουν; Πως είναι η καθημερινότητά σου;
Δεν είναι εύκολο, ειδικά η Σχολή μου έχει αρκετές απαιτήσεις, υπάρχει κόπος αλλά και τρόπος αρκεί να μπορείς να διαχειριστείς όσο καλύτερα γίνεται τις καταστάσεις και τις ανάγκες.
Η καθημερινότητα μου είναι οι προπονήσεις μου, ειδικά πριν από αγώνες και φυσικά η Σχολή μου. Στον ελεύθερο χρόνο μου περισσότερο τα σαββατοκύριακα μου αρέσει να πηγαίνω εκδρομές στη φύση με τους φίλους μου, ευτυχώς τα Γιάννενα μπορούν να στο προσφέρουν αυτό απλόχερα όλο το χρόνο και το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.
- Ποια τα όνειρά σου για το μέλλον στον αθλητισμό; Μετά τους Παραολυμπιακούς αγώνες τι μπορεί να περιμένουμε από εσένα;
Τον αθλητισμό δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψω ποτέ, είναι κάτι που με γεμίζει και με κάνει να νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Φυσικα ο επόμενος στόχος είναι η επόμενη Παραολυμπιάδα, άλλωστε τα όνειρα δεν σταματάνε, πιστεύω έχω πολλά να δώσω ακόμα.
- Στην πολύ σημαντική αυτή προσπάθειά σου για να φτάσεις εδώ, υπήρχε η στήριξη που θα ήθελες και από ποιούς; Πως μπορεί ένας νέος άνθρωπος να ξεπεράσει τα εμπόδια που του παρουσιάζονται στην αθλητική του διαδρομή;
Όσο πιο μεγάλος είναι ο στόχος τόσο πιο μεγάλα είναι τα εμπόδια αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν, το σημαντικό είναι να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που σε στηρίζουν. Πρωταρχικό λοιπόν ρόλο έπαιξαν οι γονείς μου, χωρίς τη δική τους στήριξη θα ήταν πολύ πιο δύσκολα, επίσης ο προπονητής μου, ο κ. Βασίλης Ζήκος, που ήταν και είναι πάντα δίπλα μου. Τα Γιάννενα αγκάλιασαν αυτή μου την προσπάθεια και με στήριξαν. Δεν θα παραλείψω εδώ φυσικά να ευχαριστήσω τον προσωπικό χορηγό μου την εταιρεία «Βιοζωης Α.Ε.», που στάθηκε αρωγός μου.
- Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα τόσο στις νέες και στους νέους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, όσο και σε άλλα νέα παιδιά που πιθανώς αντιμετωπίζουν παρόμοια κινητικά προβλήματα, αλλά θέλουν να κάνουν κάτι που για άλλους φαντάζει αδύνατο;
Θα ήθελα να τους πω να μην σταματήσουν να κυνηγάνε τα όνειρα τους, όποια και αν είναι αυτά, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν πραγματικά το θέλεις. Τους παροτρύνω να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γιατί μόνο όφελος μπορεί να έχουν από αυτόν, τόσο σε ψυχολογικό αλλά και σωματικό επίπεδο.
Θα κλείσω με κάτι που με αντιπροσωπεύει στο 100% και έχω αναφέρει ξανά… Αν σου πει κάποιος «δεν μπορείς», πες του… «κοίτα να μαθαίνεις».
Έλενα σε ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία!
Εγώ σας ευχαριστώ.
Συνέντευξη στον Βασίλη Λούπα
- Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου»