Κυριακή 19.01.2025
More

    Όταν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεχωρίζουν

    Συνέντευξη στην Ιωάννα Τσιγάρα, που βραβεύτηκε στην 9η Μπιενάλε Φοιτητών Καλών Τεχνών Ελλάδας

    Συχνά ακούμε για τις διακρίσεις που παίρνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως είναι στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης, όμως σπάνια μαθαίνουμε για τις κατακτήσεις των φοιτητών του, κι ας είναι πολλοί αυτοί που διαπρέπουν στην έρευνα ή ακόμα και στις τέχνες.

    Μία από αυτούς τους φοιτητές είναι η Ιωάννα Τσιγάρα από την Καστοριά, που σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και βραβεύτηκε στην 9η Μπιενάλε Φοιτητών Καλών Τεχνών Ελλάδας,κατακτώντας την έκτη θέση μεταξύ εκατό ατόμων για το γλυπτό της με τίτλο «Αποτύπωμα». Όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», παίρνει έμπνευση από συνηθισμένα αντικείμενα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο μας και τα έχουμε συνηθίσει τόσο που μας είναι αδιάφορα, ενώ στο μέλλον θα ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της και να ασχοληθεί με την εκπαίδευση.

    -Βραβεύτηκες μεταξύ εκατό φοιτητών για το έργο σου «Αποτύπωμα». Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για αυτό;
    Η λογική είναι ότι παίρνω αποτυπώματα με χαρτί και γραφίτη και σκοπός είναι να αναδείξω επιφάνειες και αντικείμενα τα οποία είναι στην καθημερινότητά μας και μας περνάνε τελείως απαρατήρητα ακόμα κι αν τα αγγίζουμε ή αν βρίσκονται παντού. Ο λόγος που χρησιμοποιώ χαρτί και γραφίτη για να πάρω αποτύπωμα είναι σαν να αποτυπώνω εκείνη τη στιγμή, το τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη τη στιγμή σε ένα αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο γράφονται οι φθορές που έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο και γενικότερα από το χρόνο και το περιβάλλον.

    -Αυτή η διάκριση για σένα τι σημαίνει;
    Αρχικά να πω ότι δεν την περίμενα. Χάρηκα πάρα πολύ και μου δίνει την όρεξη να συνεχίσω, ως αναγνώριση για το ότι κάτι κάνω, γιατί συνήθως απογοητεύομαι με αυτά που κάνω ή δεν πιστεύω τόσο σε αυτά. Έτσι, αυτή η αναγνώριση και το ότι το είδε κόσμος σημαίνει πολλά για μένα.

    -Δεν είναι συχνό αυτό μεταξύ των καλλιτεχνών, το να μη μένουν δηλαδή ποτέ ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα;
    Νομίζω πως ναι. Πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση ή σκέφτομαι πως αν είχα κάνει κάτι με διαφορετικό τρόπο θα είχα ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα που μπορεί να ήταν καλύτερο.

    -Τελειώνοντας τη σχολή σου με τι θα ήθελες να ασχοληθείς;
    Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στη γλυπτική ή εδώ στα Γιάννενα ή στη Θεσσαλονίκη και έχω στόχο να ασχοληθώ με την εκπαίδευση, να διδάξω είτε σε κάποια σχολή είτε σε κάποιο πανεπιστήμιο σε σχολή Καλών Τεχνών.

    -Ο βιοπορισμός μέσα από την τέχνη σε αγχώνει;
    Ναι είναι κάτι που σκέφτομαι κάθε μέρα όλη μέρα (γελάει).

    -Γι’ αυτό θα ήθελες να ασχοληθείς με την εκπαίδευση;
    Και για αυτό. Κυρίως όμως γιατί μου αρέσει πολύ. Είχα κάνει την πρακτική μου σε σχολείο και θα μπορούσα να με φανταστώ σε μια τέτοια θέση.

    -Ιδανικά πώς θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε δέκα ή σε είκοσι χρόνια; Ένα όνειρο που κάνεις…
    Θα ήθελα να έχω δικό μου εργαστήριο, να βγω στο εξωτερικό, να δω καινούργια πράγματα και να εξελιχθώ.

    -Από ποιους καλλιτέχνες έχεις πάρει έμπνευση;
    Αγαπημένος μου είναι ο Oldenburg, που είναι καταπληκτικός, και ο Duchamp. Για τη συγκεκριμένη εργασία όμως με ενέπνευσε η Ρένα Παπασπύρου, o Richard Serra και η Anna Barriball.

    -Σε ευχαριστώ.
    Κι εγώ.

    • Έργα της Ιωάννας Τσιγάρα εκτίθενται στη γκαλερί «Τεχνοχώρος» (Ζυγομάλλη 16) μέχρι το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.

    ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ