Το να τακτοποιείς τα πράγματα που μόλις αγοράσες στο ψυγείο μπορεί να φαίνεται απλή διαδικασία, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι.
Το πού τοποθετούμε τα διάφορα προϊόντα, από τα ράφι και τα συρτάρια μέχρι την πόρτα έχει να κάνει με την ασφάλεια τροφίμων και τη σωστή διατήρησή τους. Οπότε καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί, ιδίως ότι βάζουμε στην πόρτα.
Ενώ η θερμοκρασία στα ράφια και στα συρτάρια του ψυγείου μας συνήθως παραμένει σταθερή, η πόρτα του ψυγείου υπόκειται σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Κάθε φορά που ανοίγει την πόρτα του ψυγείου, το περιεχόμενό της εκτείνεται σε θερμό αέρα. Οπότε, τα τρόφιμα που βάζουμε εκεί έχουν υψηλότερο κίνδυνο να χαλάσουν, γι’ αυτό καλό δεν αποθηκεύεται εκεί όσα μπορούν να δεχθούν αλλαγές στη θερμοκρασία.
Γάλα
Μπορεί να είναι πιο βολικό να τοποθετηθεί στην πόρτα τα μεγάλα μπουκάλια του γάλακτος, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα μικρόβια να αναπτυχθούν, οπότε το να φυλάξουμε τη γάλα στην πόρτα σημαίνει ότι θα είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο να χαλάσουν. Αντίθετα, η γάλα πρέπει να φυλάσσεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, εκεί όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.
Αυγά
Παρόλο που τα περισσότερα ψυγεία έχουν τις αυγοθήκες τους στην πόρτα του ψυγείου, ούτε είναι καλό να φυλάσσονται εκεί. Τα αυγά θα πρέπει να διατηρηθούν σε ένα εσωτερικό ράφι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή. Μάλιστα, ακόμα καλύτερα να μην παραμένουν αρχικό τους χάρτινο κουτί, που θα προστατέψει από την απώλεια υγρασίας και από το να μην υπάρχουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.
Κρέας και πουλερικά
Κάθε φορά που έχετε να κάνετε με ωμό κρέας ή πουλερικά, είναι σημαντικό να χειρίζεστε σωστά, ώστε κανείς να μην αρρωστήσει. Το ωμό κρέας και τα πουλερικά έχουν υγρά στη συσκευασία τους, τα οποία μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα, αν έρχονται σε επαφή μαζί τους. Έτσι, δεν τα βάζουμε ποτέ στην πόρτα, γιατί τα ζουμιά αυτά μπορούν εύκολα να χυθούν. Επιπλέον, ισχύει ότι δεν είναι ασφαλής στην πόρτα, η οποία ανοιγοκλείνει και έχει διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Το καλύτερο μέρος για αυτά τα τρόφιμα είναι το κάτω ράφι του ψυγείου και θα πρέπει να είναι τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη ή να είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο, για να μην υπάρχουν διαρροές υγρών.
Φρούτα και λαχανικά
Μπορεί να είναι πιο εύκολο να παίρνετε τα μαλλιά σας από την πόρτα του ψυγείου αλλά σίγουρα υπάρχει καλύτερο μέρος για τα λαχανικά σας. Τα ειδικά συρτάρια του ψυγείου σας. Και αν έχετε ένα ψυγείο σύγχρονης τεχνολογίας, μπορείτε να ρυθμίσετε και την υγρασία των συρταριών (τα φυτά χρειάζονται χαμηλότερη χαμηλότερη, ενώ τα λαχανικά). Αν έχετε δύο χωριστά συρτάρια, μπορείτε να έχετε ένα χρώμα και ένα για λαχανικά. Αν συρτάρι μπορείτε να φυλάξετε τα ρυθμιστικά εκτός συρταριού και τα λαχανικά εντός του συρταριού, ώστε να μην έχετε έξτρα υγρασία.
Τυρί
Όπως και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα σύγχρονα ψυγεία έχουν ένα ειδικό συρτάρι για τα τυριά, όπου περνάει έξτρα κρύος αέρας, να διατηρείται πολύ κρύα, χωρίς να παγώνει, κάτι που είναι ιδανικό για τα τυριά. Σε αυτό το συρτάρι αποθηκεύουμε και τα φρεσκοκομμένα αλλαντικά μας.
Τι να βάζουμε τελικά στην πόρτα του ψυγείου;
Είναι το κατάλληλο μέρος για σάλτσες και σιρόπια, από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα μέχρι σιρόπια, σόγια σος και πίκλες. Επίσης, μπορείτε να βάλετε εκεί αναψυκτικά, που προτιμάτε να κρυώσετε. Όλα αυτά έχουν το κοινό ότι έχουν μεγάλη διάρκεια στη ράφι του σούπερ μάρκετ, οπότε αντιστοιχούν στη ζωή στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της πόρτας του ψυγείου που ανοιγοκλείνει.