Σάββατο 18.01.2025
More

    Η Ελλάδα παραμένει μέσα στις κορυφαίες επιλογές των Βρετανών για διακοπές

    Το κύριο κίνητρο για τα ταξίδια τους είναι η χαλάρωση

    Η Ελλάδα θα παραμείνει και το 2025 μέσα στις κορυφαίες επιλογές προορισμών για διακοπές των Βρετανών τουριστών όπως αποκαλύπτει η έκθεση Holiday Habits 2024-25, που παρουσιάστηκε από την Ένωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ΑΒΤΑ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Costa Navarino. Ειδικότερα η έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των ταξιδιωτικών επιλογών των Βρετανών για το καλοκαίρι του 2025.

    Σύμφωνα με την έκθεση, κατά το προηγούμενο 12μηνο, η Ισπανία παρέμεινε ο πιο δημοφιλής προορισμός εξωτερικού, με το 31% των ταξιδιωτών να την επιλέγουν, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (22%) και την Ιταλία (17%). Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, προσελκύοντας το 15% και το 13% των Βρετανών ταξιδιωτών αντίστοιχα.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική πίεση, ο μέσος Βρετανός πραγματοποίησε 3,94 ταξίδια τον τελευταίο χρόνο, έναντι 3,42 την προηγούμενη περίοδο. Η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη τάση των «συστηματικών ταξιδιωτών», με όλο και περισσότερους ανθρώπους να θεωρούν τις διακοπές αναγκαίες και όχι προαιρετικές.

    Οικογένειες στην κορυφή των ταξιδιωτών

    Οι οικογένειες με μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, ήταν οι πιο ενεργοί ταξιδιώτες, με μέσο όρο 6,49 διακοπές ετησίως, σε σύγκριση με 5,27 πέρυσι και 3,89 το 2019.  Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικογένειες συνεχίζουν να ταξιδεύουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα ή φάση ζωής, με εκείνες που έχουν μεγαλύτερα παιδιά να πραγματοποιούν περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό από αυτές με μικρότερα παιδιά κατά τους τελευταίους 12 μήνες (62% έναντι 56%).

    Επιπλέον, οι οικογένειες πραγματοποιούν περισσότερα ταξίδια από άλλες ομάδες, ενώ πρωτοστατούν οικογένειες με μικρά παιδιά. Ειδικότερα, πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο 6,5 ταξίδια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και αυξημένα σε σχέση με τα 5,3 ταξίδια που έκαναν την προηγούμενη χρονιά. Οι οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά έκαναν επίσης αρκετά ταξίδια, με μέσο όρο 5,3 ταξίδια, αυξημένα από τα 4 της προηγούμενης χρονιάς.

    Μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, παρατηρούνται αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ηλικίες 45-54 ετών ταξίδεψαν στο εξωτερικό σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την προηγούμενη χρονιά (αύξηση από 47% σε 57%), όπως και οι ηλικίες 35-44 ετών (αύξηση από 55% σε 60%), ενώ οι άνω των 65 ετών σημείωσαν μείωση στους ταξιδιώτες του εξωτερικού (μείωση από 49% σε 46%), όπως και οι νέοι 18-24 ετών (μείωση από 60% σε 54%).

    Αυτά τα δεδομένα καλύπτουν μια διετή περίοδο έντονων αλλαγών και αβεβαιότητας, από την ανάκαμψη των επιπέδων ταξιδιών μετά την πανδημία μέχρι την ασταθή οικονομική κατάσταση, στην οποία οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες αντέδρασαν με ποικίλους τρόπους. Φαίνεται ότι οι ηλικίες 35-54 ετών ήταν πιο επιφυλακτικές στο να ταξιδέψουν στην αρχική μεταπανδημική περίοδο και τώρα αναπληρώνουν τον χαμένο χρόνο, ενώ το αντίθετο παρατηρήθηκε για τις νεότερες και τις πιο ηλικιωμένες ομάδες της έρευνας.

    Αλλαγή στις ταξιδιωτικές προτεραιότητες

    Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μια αλλαγή στις προτεραιότητες των ταξιδιωτών, με το 73% των ερωτηθέντων να αναφέρουν τη χαλάρωση ως το κύριο κίνητρο για ταξίδια, ακολουθούμενο από την επιθυμία να περάσουν χρόνο με οικογένεια και φίλους (63%).

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι διακοπές υποστηρίζουν την ψυχική τους υγεία, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 56% μεταξύ των millennials.  Σχετικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ABTA, κ. Μαρκ Τάνζερ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει τη δύναμη των διακοπών οι οποίες προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να περάσουν χρόνο μαζί, γι’ αυτό και παρατηρούνται συνεχόμενα ταξίδια. Εντυπωσιακό θεωρείται το γεγονός ότι οι διακοπές έχουν καταστεί το τελευταίο πεδίο όπου οι άνθρωποι θα μειώσουν τα έξοδα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, μόλις το 32% δήλωσε ότι θα μειώσει τα έξοδα διακοπών, ποσοστό χαμηλότερο από άλλες κατηγορίες όπως ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, εστιατόρια ή δραστηριότητες ψυχαγωγίας. Η έκθεση σημείωσε επίσης αύξηση των κρατήσεων μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων, με το 38% των ταξιδιωτών να χρησιμοποιούν ταξιδιωτικό πράκτορα ή διοργανωτή ταξιδιών, έναντι 34% την προηγούμενη χρονιά.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ