Συστάσεις για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι
Κινδύνους μπορεί να προκαλέσει η οδήγηση στο χιόνι, που έφερε η κακοκαιρία Barbara, στις πληγείσες περιοχές.
Για την οδήγηση σε χιονισμένο οδόστρωμα υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στον δρόμο.
Αρχικά, η απόσταση από τον προπορευόμενο όχημα θα πρέπει να είναι αρκετή στην περίπτωση που χρειαστεί ο οδηγός να να ακινητοποιήσει το όχημά του. Ο κάθε οδηγός οφείλει δε, να προβλέπει τις κινήσεις των άλλων οδηγών.
Τα φώτα διασταυρώσεως θα πρέπει να είναι πάντα αναμμένα για να μην πιάνουν χιόνι αλλά και για να είναι ορατό το όχημα. Σε περίπτωση που χρειαστεί ο οδηγός να βάλει αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες πρέπει να γνωρίζει πώς να τις τοποθετεί.
Οι αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς, ενώ η ανώτατη ταχύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα.
Επίσης, οι οδηγοί θα πρέπει να διατηρούν καθαρό του αυτοκίνητό τους ώστε να μειωθεί η διάβρωσή του από το αλάτι που ρίχνουν οι δήμοι στους δρόμους, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί.
Παράλληλα, οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις, καθώς σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα.
Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσουν για ώρες το αυτοκίνητό τους, καλό είναι οι οδηγοί να μην τραβούν πολύ το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούν τάκους.
Αν υπάρχει προειδοποίηση για χιονόπτωση, οι οδηγοί θα πρέπει σηκώνουν τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο.
Όταν ξεκινούν, οι οδηγοί θα πρέπει πάντα να πατούν λίγο γκάζι, ενώ καλό είναι όταν αλλάζουν ταχύτητα ο κινητήρας να έχει λίγες στροφές.
Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν, πιο ομαλή.
Στην περίπτωση, δε, που ο οδηγός δεν μπορεί να προσπεράσει με ασφάλεια, καλό είναι να αφήσει το προπορευόμενο όχημα να φύγει μπροστά.
Επίσης, το καλοριφέρ του οχήματος πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν να έχει ιδανική θερμοκρασία στην καμπίνα.
Τέλος, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει στο χιόνι, ο οδηγός πρέπει να οδηγεί προς την πλευρά τις ολίσθησης (ανάποδο τιμόνι δηλαδή), να μη φρενάρει απότομα και να προσπαθήσει να διορθώσει την πορεία με απαλές κινήσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ