Σάββατο 18.01.2025
More

    Αλλαγή ώρας: Πώς να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας όταν σκοτεινιάζει νωρίς

    Οι ειδικοί προτείνουν εύκολους τρόπους για να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που φέρνουν οι πιο μικρές ημέρες του χειμώνα

    Όσο οι μήνες του χειμώνα πλησιάζουν, οι μέρες γίνονται όλο και μικρότερες, και με την πρόσφατη αλλαγή ώρας, πολλοί άνθρωποι παρατηρούν μείωση στην ενεργητικότητά τους και αλλαγή στη διάθεσή τους. Οι νέες συνθήκες, όπως η ανατολή του ήλιου νωρίτερα από το συνηθισμένο και οι χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας και να μας κάνουν να αισθανόμαστε κουρασμένοι και νωχελικοί το βράδυ. Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, οι ειδικοί παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές.

    Η ψυχολογία πίσω από την κούραση του χειμώνα

    Η ψυχοθεραπεύτρια Helen Wells εξηγεί στον independent.co.uk ότι «η μείωση του ημερήσιου φωτός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για το αίσθημα ευτυχίας». Η έλλειψη φωτός μπορεί επίσης να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και άλλες φυσιολογικές διαδικασίες. Όταν αυτός ο ρυθμός διαταράσσεται, μπορεί να προκύψουν διαταραχές ύπνου, κόπωση και ευερεθιστότητα.

    Η ψυχοθεραπεύτρια Holly Beedon  προσθέτει ότι «με τη μικρότερη έκθεση στο φυσικό φως, το σώμα μας παράγει περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη που προάγει τον ύπνο». Αυτή η αύξηση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο νωθροί, ειδικά το βράδυ. Επίσης, η Beedon αναφέρει τη δυνατότητα εμφάνισης της Εποχικής Κατάθλιψης (SAD), μιας μορφής κατάθλιψης που σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών. Ακόμα και αν κάποιος δεν βιώνει SAD, μπορεί να νιώσει πτώση στη διάθεση  λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός.

    Πώς θα ανακτήσουμε την ενέργειά μας

    Με την κατανόηση του πώς οι συνθήκες του χειμώνα επηρεάζουν τη διάθεσή μας, οι ειδικοί προτείνουν τρόπους για να επαναφέρουμε την ενέργειά μας και να νιώσουμε καλύτερα:

    Δημιουργήστε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι: Η Beedon προτείνει να δημιουργήσουμε έναν χαλαρωτικό χώρο, χαμηλώνοντας τα φώτα, ανάβοντας κεριά ή χρησιμοποιώντας απαλές κουβέρτες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση της χαλάρωσης και της άνεσης.
    Καθαρίστε τον χώρο σας: Η Lisa Gunn, υπεύθυνη ψυχικής υγείας στη Nuffield Health, αναφέρει ότι «η καθαριότητα και η οργάνωση του χώρου μπορούν να μας δώσουν κίνητρο». Όταν το περιβάλλον είναι ακατάστατο, το χάος αποσπά την προσοχή μας και να περιορίζει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε.
    Μείνετε δραστήριοι: Η Wells συμβουλεύει να παραμείνουμε ενεργοί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει άσκηση στο σπίτι. Η ενσωμάτωση τακτικής άσκησης στη ρουτίνα μας, όπως η γιόγκα ή οι ασκήσεις στο σπίτι, μπορεί να είναι αποτελεσματική.
    Ασχοληθείτε με χαλαρωτικές δραστηριότητες: Η Beedon προτείνει να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που προάγουν την ξεκούραση, όπως το διάβασμα ή η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής.
    Πρακτική της ενσυνειδητότητας: Η Wells προτείνει την εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα, όπως τον καθημερινό διαλογισμό, που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής ενέργειας.
    Φροντίστε τη διατροφή και την ενυδάτωσή σας: Τη σημασία της σωστής διατροφής και της ενυδάτωσης, καθώς το σώμα μπορεί να αισθάνεται πιο κουρασμένο αν δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τονίζει η Gunn. Προτείνει να αξιοποιήσουμε τα εποχιακά λαχανικά για να δημιουργήσουμε υγιεινές και εύκολες συνταγές.
    Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου: «Ως ενήλικες αυτό είναι συχνά κάτι που ξεχνάμε, αλλά η εκπαίδευση του εαυτού μας να ξυπνάει και να κοιμάται την ίδια ώρα μπορεί να είναι χρήσιμη», σχολιάζει η Gunn. «Ο ύπνος καλής ποιότητας επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει και να επαναφορτιστεί για να σας βοηθήσει να νιώσετε ανανεωμένοι για την επόμενη μέρα».
    Πηγή: ygeiamou

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ