Σάββατο 18.01.2025
More

    Χριστούγεννα: Η μελαγχολία των εορτών στο επίκεντρο νέων κλινικών ερευνών

    Τι έδειξαν τα αποτελέσματα για το στρες και τη «μεταδοτικότητα» της μελαγχολικής διάθεσης

    Η περίοδος των Χριστουγέννων δεν συνδέεται μόνο με την ανακούφιση των διακοπών, τη χαρά των οικογενειακών συναθροίσεων και τη γιορτινή ατμόσφαιρα από τα λαμπιόνια του στολισμένου δέντρου.

    Η μελαγχολία των εορτών αποτελεί αντικείμενο μελέτης για κορυφαία ινστιτούτα, όπως η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), που στα αποτελέσματα έρευνας του 2023, έδειξε ότι για το 43% των ανθρώπων, «το στρες στέκεται εμπόδιο στο να απολαύσουν πλήρως τις γιορτές», ενώ πάνω από το 40% «παρατηρεί τη συναισθηματική ένταση να αυξάνεται αυτή την περίοδο».

    Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι κυρίως, οι οικονομικές ανησυχίες, η απουσία αγαπημένων προσώπων και οι υψηλές συνήθως προσδοκίες και οι κοινωνικές ή οι οικογενειακές υποχρεώσεις.

    Ωστόσο, δύο νέες μελέτες δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα και «φωτίζουν» νέες προσεγγίσεις για την κατανόηση και τη θεραπεία της κατάθλιψης τις ημέρες των εορτών.

    Η σημασία των κοινωνικών δεσμών

    Ομάδα επιστημόνων, εντόπισε βιολογικούς δείκτες μελαγχολίας, συνδέοντας τα αμβλυμένα θετικά συναισθήματα με μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Η έρευνά τους κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η κατάθλιψη μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. «Οι υγιείς συνοδοιπόροι μπορούν να ανακουφίσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε αγχωμένα άτομα, αναδεικνύοντας τη σημασία των κοινωνικών δεσμών» γράφει μέρος της έκθεσης.

    Πιο αναλυτικά, η μια από τις έρευνες, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, εστίασε και εντόπισε διακριτά εγκεφαλικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά της μελαγχολίας. Αντλώντας πληροφορίες από αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και από τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι ερευνητές ανέλυσαν την έκφραση συναισθημάτων και την εγκεφαλική δραστηριότητα ατόμων που διακατέχονται από μελαγχολία.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μελαγχολία σχετίζεται με μειωμένη συναισθηματική εμπλοκή και διαταραχή στις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες συνδέονται με τη θετική συναισθηματική ανταπόκριση. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες θεραπείες, όπως βιολογικές «παρεμβάσεις» και νευροδιέγερση, βελτιώνοντας έτσι τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

    «Η κατάθλιψη μεταδίδεται»

    Στη δεύτερη μελέτη, διερευνήθηκε, πώς η κατάθλιψη μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα από την κοινωνική αλληλεπίδραση. «Μπορεί να εξαπλωθεί σαν μολυσματική ασθένεια μεταξύ στενών σχέσεων, όπως συμμαθητές, συγκάτοικοι και ερωτικοί σύντροφοι» γράφει το δημοσίευμα που παρουσίασε την έρευνα.

    Με τη βοήθεια πειραματικών μοντέλων ποντικών, οι μελετητές ανακάλυψαν, πως «η έκθεση σε περιβάλλοντα ή αντικείμενα που σχετίζονται με καταθλιπτικά ποντίκια πυροδότησε καταθλιπτική συμπεριφορά στα υγιή ποντίκια». Αυτό το είδος «μεταδοτικότητας» φαίνεται να βασίζεται σε αισθητηριακούς και υλικούς παράγοντες, όπως οι οσμές.. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσφέρουν νέες προοπτικές για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης, υπερτονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής υποστήριξης και της υγιούς αλληλεπίδρασης.

    Με πληροφορίες από psychiatrist.com

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ