Μία σημαντική διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα από τον Τομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 14-16 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 300 συνέδρων από όλη την Ελλάδα.
Η συνεχιζόμενη ενημέρωση και εκπαίδευση του παιδιάτρου αποτελεί έναν διαρκή και βασικό στόχο του Τομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα μία ενημερωτική εκδήλωση, που προσέλκυσε περισσότερους από 300 συνέδρους από όλη την Ελλάδα.
Η διοργάνωση αποτέλεσε συνέχεια των δράσεων του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Σχολής Επιστημών Υγείας, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της συνεχιζόμενης ενημέρωσης του παιδιάτρου.
Στο πρόγραμμα συμμετείχε σημαντικός αριθμός προσκεκλημένων ομιλητών από διάφορα Πανεπιστημιακά και Νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώρας αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα σε ποικίλα γνωστικά πεδία, όπως: Νεογνολογία, Ανοσολογία, Παιδοψυχιατρική, Ψυχολογία, Αιματολογία, Επείγουσα Παιδιατρική, Νεφρολογία, Γυναικολογία, Καρδιαγγειακά – Μεταβολικά Νοσήματα, Χειρουργικά Νοσήματα και άλλα επιλεγμένα Παιδιατρικά Θέματα.
Το συνέδριο στήριξε σημαντικός αριθμός φοιτητών με την ενεργή παρουσία τους τόσο με ομιλίες όσο και εθελοντικές δράσεις.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ωστόσο της εκδήλωσης χαρακτηρίστηκε από μία ξεχωριστή τελετή προς τιμήν του αφυπηρετήσαντος πλέον καθηγητή Παιδιατρικής του ΠΓΝΙ Νικ. Χαλιάσου, που άφησε το δικό του στίγμα στην πορεία των ετών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι και σήμερα.
Για το έργο και την προσφορά του κ. Χαλιάσου μίλησαν ο διευθυντής του Τομέα Υγείας του Παιδιού, καθηγητής Νεογνολογίας Β. Γιάπρος, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αικ. Σιώμου και ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδοαιματολογίας Αλέξανδρος Μάκης, με αναφορές στην προσωπικότητα, την ανιδιοτέλεια, το ήθος και το υψηλό επιστημονικό του έργο. Ακόμη για το έργο και την προσφορά του κ. Χαλιάσου μίλησαν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα και ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μ. Πασχόπουλος. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Χαλιάσος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες των πρώτων ετών της Παιδιατρικής Κλινικής στο Χατζηκώστα, στην αλλαγή που συντελέστηκε με την έναρξη λειτουργίας του ΠΓΝΙ και σε στιγμές της προσωπικής του πορείας στην παιδιατρική επιστήμη, που τον σημάδεψαν.
Ενημέρωση για τη συναίνεση και την ιατρική ευθύνη
Εξίσου ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η εισήγηση του Νικόλαου Δεληδήμου, Αντιεισαγγελέα Εφετών, που ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα τις «Ιατρικές παρεμβάσεις σε ανηλίκους, τη συναίνεση των γονέων και την ιατρική ευθύνη».
Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε ο κ. Δεληδήμος σε όσα περιλαμβάνονται και προβλέπονται αντίστοιχα και στον αστικό κώδικα και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.
Σημείο «κλειδί» για τις αποφάσεις είναι η κατανόηση των όρων γονική μέριμνα και επιμέλεια, καθώς ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας προβλέπει την παροχή της συναίνεσης για ιατρικές επεμβάσεις σε ανηλίκους σε όποιον έχει τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια. Ακριβώς επειδή το «ή» έχει διαζευκτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, πολλές φορές υπάρχει επίκληση του ενός ή του άλλου γονέα σε περιπτώσεις που δε ζουν μαζί, ότι αντίστοιχα μπορεί ή όχι να χορηγεί αυτοτελώς την άδεια στο γιατρό για μία ιατρική επέμβαση.
«Η προτεραιότητα πηγαίνει στη γονική μέριμνα και όχι στην επιμέλεια. Σε κάθε επείγουσα περίπτωση όμως, ο γιατρός παρακάμπτει τις διαφωνίες των γονέων και φροντίζει να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη ζωή του ανηλίκου και οι γονείς ας λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, όπου αλλού θέλουν», ανέφερε ο κ. Δεληδήμος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ