Μάλιστα, οι ερευνητές του ΜΙΤ βρήκαν τυχαία τους συγκεκριμένους νευρώνες
Αν…σας τρέχουν τα σάλια ή γουρλώνετε τα μάτια κάθε φορά που βλέπετε ένα λαχταριστό φαγητό, θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πιθανής πείνας σας, αλλά και συγκεκριμένων νευρώνων που ανταποκρίνονται στην θέαση φαγητού.
Αυτό ανακάλυψαν επιστήμονες στο ΜΙΤ, οι οποίοι, μάλιστα, βρήκαν τους συγκεκριμένους νευρώνες κατά τύχη. Όπως, λοιπόν, υπάρχουν νευρώνες στον εγκέφαλο που αναγνωρίζουν τα πρόσωπα, τα μέρη, τα σώματα και τις λέξεις, έτσι υπάρχουν κι αυτοί που αναγνωρίζουν την εικόνα ενός φαγητού.
Οι ερευνητές έδειξαν σε 8 συμμετέχοντες στο πείραμα 10.000 φωτογραφίες συνολικά και αποδείχθηκε πως οι εκείνες που απεικόνιζαν φαγητό διεγείραν συγκεκριμένους οπτικούς νευρώνες.
Το παραπάνω έκανε εντύπωση στους ερευνητές, μιας και το φαγητό δεν έχει ομοιογενή όψη -μια μπανάνα διαφέρει πολύ στην όψη από μία μακαρονάδα, για παράδειγμα.
Πάντως, οι επιστήμονες της έρευνας παρατήρησαν ότι μαγειρεμένα φαγητά, όπως ένα κομμάτι πίτσα, δημιούργησαν πιο έντονη οπτική διέγερση από ωμά φαγητά, όπως φρούτα και λαχανικά. Για να βεβαιωθούν οι ερευνητές πως αυτό δεν οφείλεται στα θερμότερα χρώματα που μπορεί να έχει ένα μαγειρεμένο φαγητό, έδειξαν στους συμμετέχοντες εικόνες μαγειρεμένων φαγητών και εικόνες άλλων αντικειμένων με εξίσου θερμό χρώμα. Και πάλι, το φαγητό δημιουργούσε εντονότερη αντίδραση.
Επιπλέον, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες και αντικείμενα που μοιάζουν στο σχήμα με συγκεκριμένα φαγητά -για παράδειγμα, μία μπανάνα και ένα μισοφέγγαρο- και αυτοί είχαν και πάλι εντονότερη οπτική διέγερση στην θέαση του φαγητού.
Τέλος, οι επιστήμονες της έρευνας υποστηρίζουν πως οι συγκεκριμένοι νευρώνες δεν είχαν εντοπιστεί τόσο καιρό μιας και βρίσκονται διασκορπισμένοι ανάμεσα σε άλλους εξειδικευμένους νευρώνες.
Με πληροφορίες από τον Guardian