Παρασκευή 29.03.2024
More

    Έρευνα αποκαλύπτει τα πιο «επικίνδυνα» μέρη της εξάπλωσης κορωνοϊού

    Νέα λίστα με τις δραστηριότητες που θεωρούνται επικίνδυνες «εστίες εξάπλωσης» του κορωνοϊού κατάρτισαν Βρετανοί επιστήμονες

    Νέα λίστα με τις δραστηριότητες που θεωρούνται ως οι πλέον επικίνδυνες «εστίες εξάπλωσης» του κορωνοϊού κατάρτισαν Βρετανοί επιστήμονες που συμμετέχουν στην «επιτροπή σοφών» (Sage) η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για την πανδημία.

    Η μελέτη έγινε υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης του Λονδίνου και βασίστηκε σε καθημερινές δραστηριότητες 10.000 ανθρώπων με τους συντάκτες της να διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι τα αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους είναι η δεύτερη εστία εξάπλωσης του κορωνοϊού (!) μετά τις αγορές σε καταστήματα. Τα υπαίθρια αθλήματα ενέχουν επίπεδο κινδύνου 1,36% σύμφωνα με τη μελέτη.

    Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Sun», κάνοντας χρήση των μέσων μεταφοράς, οι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν από κορωνοϊό απ’ ότι εάν αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους, όπως προκύπτει από την επίμαχη μελέτη.

    Για τους επιστήμονες, στα υπαίθρια αθλήματα διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί λόγω των «κοινωνικών δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τον αθλητισμό καθώς και με τη σωματική δραστηριότητα. Η έρευνα έδειξε ότι τα υπαίθρια αθλήματα ενέχουν επίπεδο κινδύνου 1,36%.

    Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, με τη χρήση των μέσων μεταφοράς ή με επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες διατρέχουν 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να «κολλήσουν».

    Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2021, έδειξε επίσης ότι όσοι έπρεπε να μεταβούν στην εργασία τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid σε σχέση με εκείνους που έκαναν τηλεργασία.

    Τα μέρη στα οποία είναι πιο πιθανό να «κολλήσουμε» σύμφωνα με τη μελέτη της επιτροπής Sage

    • Κάνοντας αγορές σε καταστήματα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 2,18%.
    • Παίζοντας ένα άθλημα σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,36%.
    • Μπαίνοντας στο λεωφορείο, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,31%
    • Τρώγοντας σε εστιατόριο ή σε καφετέρια ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,29%.
    • Χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,28%. Το ίδιο ισχύει για όσους πηγαίνουν σε παμπ, μπαρ ή κλαμπ.
    • Πηγαίνοντας σε πάρτι, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%
    • Πηγαίνοντας σε γυμναστήριο ή κάνοντας αθλήματα εσωτερικού χώρου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%.
    • Φεύγοντας από το σπίτι για να πάμε στη δουλειά, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,2%.
    • Κάνοντας χρήση ταξί, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,19%.
    • Χρησιμοποιώντας τρένο ή τραμ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,18%. Το ίδιο ισχύει και για όσους επισκέπτονται αισθητικό, κομμωτή ή κουρέα.

    Να σημειωθεί, τέλος, πως τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν προτού η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον γίνει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ