Παρασκευή 22.11.2024
More

    Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών- Το θαλασσόνερο ασπίδα για τον κορωνοϊό

    Μια σημαντική έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την μείωση του ιικού φορτίου

    Μια σημαντική έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την μείωση του ιικού φορτίου διεξήγαγαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ο καθηγητής υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης, ο αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Βελισσάρης και ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κώστας Πουλάς.

    Σε ασθενείς με covid – 19 μέσα σε λίγες ώρες, χορήγησαν ρινοφαρυγγικά υπέρτονο διάλυμα. Πρόκειται για μέθοδο διάλυσης χλωριούχου νατρίου με νερό σε αναλογία 5% . Η δοκιμαστική χορήγηση έγινε σε 20 ασθενείς της κλινικής covid του ΠΠΝΠ, ενώ σε άλλους 5 δεν χορηγήθηκε καμία δόση.

    Σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Βιοχημείας, της  Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνο Πουλά, ο οποίος  υποστηρίζει πως  έρευνα  που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες και παράλληλα  κλινική μελέτη που διεξήχθη σε κλινική covid-19  στο  ΠΓΝΠ φαίνεται  πως οι συχνές πλύσεις του ρινοφάρυγγα με διάλυμα  5% χλωριούχου νατρίου (αλάτι) σε νερό  μειώνουν το ιικό φορτίο στα κρούσματα του κορωνοϊού.

    «Στην κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε κλινική covid-19  του ΠΓΝΠ διεφάνει ότι τρείς ρινικές πλύσεις εντός διαστήματος 6 ωρών μειώνουν κατά περίπου 20% το ϊικό φορτίο των νοσούντων από κορωνοϊό» δηλώνει στην εφημερίδα «Γνώμη» ο κ. Πουλάς εξηγώντας το φαινόμενο με γνώμονα τις ιδιότητες του ιού .

    « Με δεδομένο πως ο ιός είναι αερομεταφερόμενος και  το ϊικοό φορτίο που μεταφέρεται  είναι υπεύθυνοτόσο για την μεταδοτικότητα όσο και για την βαρύτητα της νόσου, η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί πολύτιμο βοήθημα τόσο για την πρόληψη της νόσου, όσο και για την μείωση του ϊικού φορτίου στους ασθενείς, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της μεταδοτικότητας και ανάσχεση της βαριάς νόσησης».

    Ο αν. Καθηγητής Βιοχημείας, της  Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, προτρέπει τους πολίτες που το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, να αρχίσουν συχνές πλύσεις της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας  με αλατόνερο για να απομακρύνουν το δυνατόν περισσότερο ϊικόφορτίο  κορωνοϊού από τον οργανισμό τους « Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνεται και προληπτικά», υποστηρίζει «και μάλιστα τώρα το καλοκαίρι που τα θαλάσσια μπάνια είναι μια ευχάριστη διέξοδος το θαλασσόνερο  θα αποβεί   μια μικρή ασπίδα προστασίας κατά  του κορωνοϊού».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ