Κυριακή 19.01.2025
More

    Φακοί επαφής, γυαλιά και κορωνοϊός

    Παρά τους μύθους και την παραπληροφόρηση, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φακών επαφής και της εξάπλωσης του COVID-19

    Οι φακοί επαφής αποτελούν μια ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο διόρθωσης της όρασης για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρά τους μύθους και την παραπληροφόρηση που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φακών επαφής και της εξάπλωσης του COVID-19 ή μόλυνσης από κορωνoϊό που να σχετίζεται με τη χρήση φακών επαφής. Τα άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής, επίσης, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη από κορωνοϊό από όσους φορούν γυαλιά.

    Ωστόσο, η ασφαλής και επιτυχής χρήση των φακών επαφής και η διασφάλιση της υγείας των ματιών μας προϋποθέτει μια σειρά από σωστές επιλογές από τον επαγγελματία-εφαρμοστή, καθώς και την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής:

    Απαραίτητος ο σωστός καθαρισμός των χεριών. Όταν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής ή γυαλιά, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ακολουθούμενο από το στέγνωμα των χεριών με αχρησιμοποίητο απορροφητικό χαρτί, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για τους χρήστες των φακών επαφής, αυτό πρέπει να γίνεται πριν από κάθε εισαγωγή και αφαίρεση.

    Απολυμαίνουμε τους φακούς επαφής. Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει είτε να απορρίπτουν καθημερινά τους φακούς μιας χρήσης κάθε βράδυ, που αποτελούν και ασφαλέστερη επιλογή, είτε να απολυμαίνουν τακτικά τους φακούς μηνιαίας ή 15θημερης αντικατάστασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και των επαγγελματιών-εφαρμοστών. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για να ξεπλύνουμε ή να αποθηκεύσουμε τους φακούς επαφής μας (για περισσότερες οδηγίες σχετικά με τη χρήση των φακών επαφής βλ. εικόνα, Πηγή BCLA).

    Απολυμαίνουμε τους σκελετούς και τα γυαλιά. Μερικοί ιοί, όπως ο COVID-19, μπορούν να παραμείνουν σε σκληρές επιφάνειες για ώρες έως μέρες και να να μεταφερθούν σε δάκτυλα και πρόσωπα που φοράνε γυαλιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πρεσβύωπες (άτομα γενικά άνω των 40 ετών). Οι πρεσβύωπες χρειάζονται γυαλιά ανάγνωσης γι’ αυτό τα βγάζουν και τα βάζουν στο πρόσωπό τους πολλές φορές την ημέρα. Αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να αποτελεί επίσης τον πιο ευάλωτο πληθυσμού για την ανάπτυξη του COVID-19, σε σύγκριση με τους φέροντες φακούς επαφής, οι οποίοι είναι συνήθως νεότεροι.

    Διακόπτουμε τη χρήση των φακών μόνο σε περίπτωση ασθένειας. Σταματάμε τη χρήση των φακών επαφής όταν είμαστε άρρωστοι, όπως προτείνεται και στις περιπτώσεις με συμπτώματα γρίπης.

    Τα γυαλιά δεν έχουν αποδειχθεί ότι προσφέρουν προστασία. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η χρήση γυαλιών παρέχει προστασία έναντι του COVID-19 ή άλλων μεταδοτικών ιών.

    Το κείμενο είναι βασισμένο στην τοποθέτηση της Βρετανικής Εταιρείας Φακών Επαφής (BCLA, “Contact Lens Wear and coronavirus (COVID-19) guidance“) και της κοινής τοποθέτησης τριών ερευνητών (Jones L, Morgan P, Nichols J – «Misinformation Regarding Coronavirus / COVID-19 Protections for Contact Lens Wearers»)

    *Ο Σωτήρης Πλαΐνης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Επισκέπτης-Ερευνητής στο Aston University, UK. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος των διατμηματικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης «Οπτική και Όραση» και «Εγκέφαλος & Νους» και Fellow του International Society for Contact Lens Research (ISCLR) και του British Contact Lens Association (BCLA).

    *Η Ευτυχία Φελώνη είναι απόφοιτος του τμήματος Οπτικής του ΤΕΙ Αθήνας και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οπτική και Όραση» του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Αποτελεί υπεύθυνη οπτικό στο κατάστημα «ΟΠΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΕΛΩΝΗΣ», στο Αγρίνιο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ