Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα ζώα
Τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα ζώα επιχειρούν να εντοπίσουν ειδικοί από την έναρξη της πανδημίας. Αν και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα παίζουν αξιοσημείωτο ρόλο στη διάδοση του ιού στους ανθρώπους, έχουν εντοπιστεί πολλαπλά κρούσματα σε διάφορα είδη. Η ύπαρξη του ιού έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων σε σκυλιά, γάτες, πιθήκους, ακόμη και βιζόν.
Για να αντιμετωπίσουν τις μολύνσεις, οι επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ειδικά για τα ζώα. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατοχύρωσε το πρώτο σχετικά εξειδικευμένο εμβόλιο.
Ωστόσο, τίθενται ερωτήματα για το εάν τα εμβόλια για ζώα είναι απαραίτητα και εάν οι μολύνσεις είναι σύνηθες φαινόμενο. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που υπάρχουν είναι περιορισμένα, ενώ προέρχονται από αναφορές και έρευνες μικρής κλίμακας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ένας μικρός αριθμός από γάτες και σκύλους έχει αναφερθεί ότι μολύνθηκε σε ορισμένα κράτη. Το πρώτο κρούσμα σε γάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώθηκε τον περασμένη Ιούλιο. Οι αρμόδιοι φορείς έκαναν λόγο για σπάνιο περιστατικό, ενώ τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε ζώα είναι ήπια και η ανάρρωση έρχεται μέσα σε λίγες ώρες. Πέραν των κατοικίδιων, υπάρχουν και ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους που εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό.
Η πρώτη γνωστή περίπτωση ζώου που μολύνθηκε στις ΗΠΑ είναι μία τίγρης στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, οκτώ γορίλες στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.
Και στις δύο περιπτώσεις εκτιμάται ότι τα ζώα νόσησαν εξαιτίας ενός φύλακα του ζωολογικού κήπου, που ήταν φορέας του ιού. Όπως αναφέρθηκε, ανέρρωσαν αφότου εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα.
Πολύ πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση με τα βιζόν, που καλλιεργούνται για το δέρμα τους. Πολλές χώρες έχουν αναφέρει μολύνσεις σε φάρμες, με τα ζώα είτε να εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα είτε και να πεθαίνουν.
Η Δανία χρειάστηκε να σκοτώσει χιλιάδες βιζόν και να κλείσει εντελώς τη βιομηχανία μέχρι το 2022. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βιζόν μετέδωσαν τον ιό στον άνθρωπο σε μια παραλλαγμένη μορφή.
Χρειάζεται εμβόλιο για τα κατοικίδια;
Οι απόψεις πάντως για το εάν χρειάζεται εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κατά των ζώων διίστανται. Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού στους ανθρώπους, ωστόσο ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να εμβολιστούν.
«Δεν υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού από την άποψη της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο ειδικός υγείας της ΜΚΟ EcoHealth Alliance Γουίλιαμ Κάρες, στο περιοδικό Science. Παρόμοια θέση πήρε και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, που έχει και την αρμοδιότητα για τον εμβολιασμό των κατοικιδίων.
Πάντως για άλλα ζώα, όπως τα βιζόν, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχει όφελος για να αναπτυχθεί εμβόλιο. Ανησυχία εγείρει και η απειλή για τους μεγάλους πιθήκους, που είναι επιρρεπείς σε αναπνευστικές ασθένειες από τον άνθρωπο. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ανησυχούν και για τους γορίλες, που θεωρούνται εξαιρετικά απειλούμενοι πληθυσμοί.
Στο χειρότερο σενάριο, επιμένουν ειδικοί, ορισμένοι πληθυσμοί ζώων, όπως οι γορίλες, θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν ζήτημα ύπαρξης. Άλλωστε τα όσα συνέβησαν με τα βιζόν δείχνουν τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης μετάδοσης στον πληθυσμό των ζώων.
Οι επιστήμονες φοβούνται επίσης ότι η ευρεία μετάδοση μεταξύ των ζώων, θα οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις της νόσου. Στη θεωρία, οι μεταλλάξεις αυτές δεν αποκλείεται να είναι ανθεκτικές έναντι των εμβολίων.
Ποια εμβόλια αναπτύσσουν οι επιστήμονες
Μέχρι στιγμής υπάρχουν ορισμένες γνωστές προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων για ζώα. Μία προέρχεται από Ρώσους ερευνητές που υποστηρίζουν ότι έχουν διασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για μαζική παραγωγή εμβολίου αυτήν την εβδομάδα.
Το εμβόλιο λέγεται Carnivak-Cov και σχεδιάζεται για σκύλους, γάτες, αλεπούδες, βιζόν και άλλα ζώα από τον Οκτώβριο. Οι κτηνιατρικές αρχές αναφέρουν ότι όλα τα ζώα που εμβολιάστηκαν ανέπτυξαν αντισώματα στο 100%.
Ένα άλλο εμβόλιο προέρχεται από την αμερικανική κτηνιατρική εταιρεία Zoetis. Το εμβόλιο ξεκίνησε να αναπτύσσεται αφότου ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό τον περασμένο χρόνο.
Το εμβόλιο προορίζεται για να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε γάτες και σκύλους. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα ζώα, όταν διαπιστώθηκε ότι γορίλες στο Σαν Ντιέγκο διαγνώστηκαν με κορωνοϊό. Ο ζωολογικός κήπος αποφάσισε να δοθεί το εμβόλιο σε εννέα ζώα. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχαν παρενέργειες και σύντομα εμφάνισαν αντισώματα.