Την σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα αναδεικνύει η πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου.
Όπως εξήγησε ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα μεταξύ των άλλων μορφών καρκίνου, διότι συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου.
Η κα Λάζου εξήγησε πόσο κρίσιμη και σημαντική είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT, δηλαδή αξονική θώρακος με 10 φορές μικρότερη ακτινοβολία σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία).
Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με άλλους καρκίνους, ο συστηματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν είναι συνήθης. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης.
Ήδη πολλές οργανώσεις υγείας καλούν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να αρχίσουν να προσφέρουν προγράμματα σε άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μέσω αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης για άτομα υψηλού κινδύνου -πρώην ή νυν καπνιστές- θα μπορούσε να σώσει ζωές. Το κάπνισμα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με την επιλογή μιας συγκεκριμένης ομάδας υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι καπνιστές, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου έχουν ως στόχο να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους» υπογραμμίζει και συνεχίζει: «τα στοιχεία δείχνουν ότι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου λειτουργούν καλύτερα όταν στοχεύουν άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 74 ετών που καπνίζουν ή άτομα που κάπνιζαν στο παρελθόν και έχουν σταματήσει το κάπνισμα».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ