Σάββατο 18.01.2025
More

    Ηλικιωμένοι και έγκυες να κάνουν εμβόλιο για τον κοκκύτη

    Μεγάλη είναι η αύξηση του κοκκύτη τους τελευταίους μήνες στη χώρα, με τα κρούσματα να έχουν σημαντική αύξηση, φέρνοντας τη νόσο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Ο λόγος εξάπλωσης της νόσου, αποδίδεται στα χαμηλά επίπεδα αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό, καθώς ο κοκκύτης κάνει «κύκλους» επιδημικών εξάρσεων ανά τετραετία.

    Την ανησυχία τους για την έξαρση του κοκκύτη εκφράζουν οι επιστήμονες ενώ συστήνεται να γίνεται αναμνηστικός εμβολιασμός στους ενήλικες και ειδικά στους ηλικιωμένους και φυσικά στις εγκύους!

    Σύμφωνα με την Πνευμονολόγο Βασιλική Λάζου εκτός των παιδιών είναι και αυτές οι δυο ομάδες- έγκυες και ηλικιωμένοι- που χρειάζονται προστασία και εμβολιασμό.

    Εκτός από λοίμωξη του αναπνευστικού, ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθή πνευμονία, εγκεφαλοπάθεια, σπασμούς, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα, ωτίτιδα, αφυδάτωση και κάκωση πλευρών από τον συνεχή έντονο βήχα.

    Τα στάδια της νόσου

    Όπως εξήγησε η κα Λάζου, διακρίνονται 3 στάδια της νόσου:

    Το πρόδρομο ή καταρροϊκό που διαρκεί 1-2 εβδομάδες κατά τις οποίες ο ασθενής έχει καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα αρχικά νυκτερινό.

    Το παροξυσμικό που διαρκεί 1-6 εβδομάδες και ο βήχας γίνεται προοδευτικά εντονότερος, επέρχεται κατά παροξυσμούς και παίρνει σπασμωδικό (κοκκυτικό) χαρακτήρα. Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά μετά από βαθιά εισπνοή επέρχονται κατά την ίδια εκπνοή πολλές βηχικές ώσεις, τις οποίες ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση που συχνά τελειώνουν με εμετό. Στην αιχμή των παροξυσμών του βήχα προκαλείται άπνοια που οδηγεί σε κυάνωση η οποία παρέρχεται μετά από εισπνευστικό συριγμό.

    Το στάδιο της αποδρομής που διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.

    «Από την πλευρά μας συστήνουμε εμβολιασμό ειδικά για αυτές τις δυο ομάδες του πληθυσμού προκειμένου να προστατευτούν και να μην κινδυνέψει η υγεία τους», κατέληξε η πνευμονολόγος.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ