Επιστημονική ομάδα του Ισραηλινού Ινστιτούτου Βιολογικής Έρευνας είναι πιθανό να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες ότι έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ, οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην κατανόηση βιολογικών μηχανισμών και χαρακτηριστικών του ιού. Μεταξύ αυτών, όπως τονίζεται, συγκαταλέγονται η παραγωγή αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη μολυνθεί, αλλά και η ανάπτυξη εμβολίου.
Η διαδικασία της ανάπτυξης, ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, απαιτεί μια σειρά δοκιμών και πειραμάτων, που ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, πριν διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές να χρησιμοποιηθεί.
Σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, πάντως, διατηρεί χαμηλούς τόνους σημειώνοντας: «Δεν έχει καταγραφεί ακόμη κάποια συγκεκριμένη ανακάλυψη σχετικά με την προσπάθεια του Βιολογικού Ινστιτούτου για την ανάπτυξη εμβολίου. Η έρευνά του συνεχίζεται βάσει συγκεκριμένου πλάνου και θα χρειαστεί χρόνος. Αν και όποτε υπάρξει κάτι που πρέπει να ανακοινωθεί, αυτό θα γίνει με τον πρέποντα τρόπο».
Το εν λόγω Ινστιτούτο, τυπικά βρίσκεται υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, ωστόσο διατηρεί στενές σχέσεις και με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Όπως τονίζει η Haaretz, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να κατευθυνθούν πόροι στην έρευνα για το εμβόλιο, την 1η Φεβρουαρίου. Κανονικά, συνεχίζει το ρεπορτάζ, μια μακρά περίοδος προκλινικών πειραμάτων σε ζώα θα ήταν το επόμενο στάδιο, πριν τις κλινικές δοκιμές.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει η εφημερίδα, ισραηλινά μέσα μετέδωσαν τρεις εβδομάδες πριν ότι πέντε φορτία με δείγματα του ιού έφτασαν στο Ισραήλ από την Ιαπωνία, την Ιταλία και άλλες χώρες και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του ινστιτούτου, όπου αποθηκεύτηκαν σε ειδικό χώρο με θερμοκρασία -80 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες Υγείας και Ασφαλείας της χώρας, από την άφιξη των εν λόγω δειγμάτων, πραγματοποιούνται έρευνες σε εντατικούς ρυθμούς από κορυφαίους επιστήμονες της χώρας.