Κυριακή 19.01.2025
More

    Κορωνοϊός: Η βιταμίνη–σύμμαχος που προφυλάσσει από σοβαρή νόσο

    Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα για τον ρόλο του ηλιακού φωτός λίγες εβδομάδες πριν τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό

    Πέπλο προστασίας έναντι του νέου κορωνοϊού απλώνει το ηλιακό φως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διαπιστώνει ότι, χάρη στη βιταμίνη D που εξασφαλίζεται από την πολυτιμότερη πηγή της, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου.

    Τα ευρήματα της επιστημονικής σύμπραξης του Trinity College και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου για τη σημασία της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο σπίτι ή τη γειτονιά εβδομάδες πριν τη λοίμωξη από τον SASR-CoV-2, αποτελούν μια πρωτοποριακή προσθήκη στα διαθέσιμα στοιχεία για τη σχέση της βιταμίνης D με την έκβαση της νόσου COVID-19 στους ασθενείς.

    Μέχρι σήμερα, πλήθος μελετών έχουν καταδείξει την ευαισθησία σε μικροβιακές και βακτηριακές λοιμώξεις αλλά και την επιδείνωση της νόσου COVID-19 εξαιτίας της ανεπάρκειας στη «βιταμίνη του ήλιου», συσχετίσεις που, ωστόσο, ενδέχεται να οφείλονται σε άλλους παράγοντες που «μειώνουν» τα επίπεδα της βιταμίνης D όπως η παχυσαρκία, η ηλικία ή χρόνιες παθήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

    Εν προκειμένω και για τη διαφύλαξη των συμπερασμάτων από άλλους επιδραστικούς παράγοντες, η επιστημονική ομάδα διερεύνησε μια μεταβλητή ανεξάρτητη από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο ζωής: τα γονίδια. Ειδικότερα, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, για πρώτη φορά μελετήθηκαν παράλληλα τα επίπεδα βιταμίνης D λόγω γενετικής προδιάθεσης και έκθεσης στο ηλιακό φως με τη χρήση της Μενδελιανής τυχαιοποίησης.

    Όπως διαπιστώθηκε για τους περισσότερους των 500.000 Βρετανών που συμμετείχαν στη μελέτη, η επίπτωση της βιταμίνη D από το ηλιακό φως ήταν τριπλάσια σε σύγκριση με τα επίπεδα λόγω γενετικής προδιάθεσης. Ωστόσο, οι ερευνητές απέδωσαν την αδύναμη σχέση των γενετικά προσδιορισμένων επιπέδων της βιταμίνης με τη νόσο στον μικρό αριθμό περιπτώσεων που συμπεριέλαβε η μέθοδος τυχαιοποίησης  που αναζητά αιτιώδεις σχέσεις στην κληρονομικότητα.

    «Δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικών θεραπειών για την COVID-19, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οποιεσδήποτε νέες εξελίξεις σχετικά με τον ρόλο της βιταμίνης D», επεσήμανε η Ελληνίδα καθηγήτρια Επιδημιολογίας του καρκίνου και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Δρ Ευρώπη Θεοδωράτου.

    Τέλος, οι καθηγήτριες Lina Zgaga και Xue Li που συμμετείχαν στη μελέτη, υπογράμμισαν την ανάγκη διερεύνησης της επίδρασης από τα συμπληρωμάτων βιταμίνης D που, ωστόσο, συνέστησαν ως μια ασφαλή και οικονομική λύση για τη θωράκιση έναντι της νόσου του νέου κορωνοϊού.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ