Σάββατο 18.01.2025
More

    Long Covid: Ένα βήμα πιο κοντά σε τεστ που την ανιχνεύουν

    Η μακρά COVID αναφέρεται στην κατάσταση αυτή όπου ο άνθρωπος που νοσεί αντιμετωπίζει συμπτώματα που επιμένουν και διαρκούν εβδομάδες

    Προς αναζήτηση μιας μεθόδου έγκαιρης ανίχνευσης της επίμονης ή μακράς COVID βρίσκονται οι ακαδημαϊκοί του Imperial College στο Λονδίνο με σκοπό την παροχή καλύτερης φροντίδας υγείας στους πάσχοντες

    Αισιοδοξία αποπνέουν τα νέα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την πιθανότητα δημιουργίας απλών διαγνωστικών τεστ για τη μακρά COVID.

    Η μακρά COVID ή αλλιώς η μακροχρόνια COVID αναφέρεται στην κατάσταση αυτή όπου ο άνθρωπος που νοσεί αντιμετωπίζει συμπτώματα που επιμένουν και διαρκούν εβδομάδες, μήνες ακόμα και ένα χρόνο μετά την αρχική ασθένεια. Ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο της μακράς COVID είναι η κόπωση, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

    Ο καθηγητής Danny Altmann από το τμήμα Ανοσολογίας και Φλεγμονής του Imperial College στο Λονδίνο και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, πήρε την πρωτοβουλία να ερευνήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από τα εμμένοντα συμπτώματα της COVID-19 ενώ άλλοι καταφέρνουν να αναρρώσουν ολοκληρωτικά. Ειδικότερα, η ομάδα του αναπτύσσει διαγνωστικά τεστ για να εξεταστεί το προφίλ ανοσίας και αντισωμάτων των ανθρώπων με μακρά COVID συγκριτικά με εκείνους που έχουν αναρρώσει από την COVID-19, με την ελπίδα να βοηθήσει η έρευνα με πιθανή αγωγ ή στην εξεύρεση πιθανών συνεπειών για τα εμμένοντα συμπτώματα.

    Διαγιγνώσκοντας τη μακρά COVID

    Σίγουρος εμφανίστηκε πάντως ο καθηγητής Altmann που σε πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο του Επιστημονικού Κέντρου Υγείας του Imperial College τόνισε πως «είμαι αισιόδοξος για το τεστ για τη μακρά COVID. Δουλεύουμε σκληρά για να εντοπίσουμε τους βιοδείκτες ορού, χαρακτηριστικό των αλλαγών που μπορούν να ελεγχθούν μέσα από εξετάσεις αίματος. Με τη δική μας προσέγγιση, βασιζόμαστε στην ανάλυση διαφορετικών ανοσοαποκρίσεων, ιδίως των αυτοάνοσων αντισωμάτων που επιτίθενται στα κύτταρα του ίδιου οργανισμού» συμπλήρωσε.

    Νωρίτερα φέτος, ο καθηγητής Altmann και η καθηγήτρια Rosemary Boyton από τμήμα λοιμωδών του Imperial έλαβαν χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας (NIHR) για να ερευνήσουν τη μακρά COVID και τα συμπτώματά της.

    Η ερευνητική ομάδα του Imperial προσδοκά να χρησιμοποιήσει δείγματα αίματος από μη διασωληνωμένους ασθενείς με μακρά COVID και από εκείνους που ανάρρωσαν πλήρως από τον ιό για να αναλύσουν τα διαφορετικά επίπεδα άμυνας του οργανισμού και τι μπορεί να προκαλέσει τα διαφορετικά αποτελέσματα της λοίμωξης.

    Όπως δήλωσε ο καθηγητής Altmann, είναι πολύ σημαντικό για τους ερευνητές να κατανοήσουν πως διαγιγνώσκεται η μακρά COVID για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τη συγκεκριμένη πάθηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν το 10-20% των περιπτώσεων με COVID-19 οδηγούσε σε επίμονα συμπτώματα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως υπάρχουν ήδη 40 εκατομμύρια περιπτώσεις μακράς COVID παγκοσμίως, γεγονός που αποτελεί μία σημαντική πρόκληση για τον σχεδιασμό του Συστήματος Υγείας και της πρόληψης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ