Η αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης ενδέχεται να επηρεάσει τη διατροφή τους
Τα παιδιά που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ενδέχεται να βιώσουν αλλοιωμένη την αίσθηση της όσφρησης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή τους, σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς.
Η λεγόμενη παροσμία, κατά την οποία τα πράγματα μυρίζουν διαφορετικά, αν όχι άσχημα σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε, είναι σχετικά κοινό σύμπτωμα της Covid, με περίπου 250.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να εκτιμάται πως προσβλήθηκαν από το σύμπτωμα ως αποτέλεσμα κορωνοϊού. Για παράδιγμα, η μυρωδιά του λεμονιού μπορεί να μοιάζει για κάποιον που υποφέρει από παροσμία με σάπιο λάχανο ή της σοκολάτας με βενζίνη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που τα παιδιά που έχουν αναρρώσει από τον ιό, ίσως δυσκολευτούν να τρώνε τροφές που μέχρι πρότινος λάτρευαν.
«Η παροσμία πιστεύεται πως είναι συνέπεια της μείωσης των οσφρητικών υποδοχέων που οδηγεί στην αναγνώριση μόνο συγκεκριμένων συστατικών ενός μείγματος μυρωδιάς» εξηγεί ο Καρλ Φίλποτ, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.
«Γνωρίζουμε πως περίπου 250.000 ενήλικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο προσβλήθηκαν από παροσμία ως συνέπεια της λοίμωξης από κορωνοϊό, ωστόσο τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τότε που η Covid άρχισε να σαρώνει τις σχολικές αίθουσες, τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαπιστώνουμε πως το σύμπτωμα πλήττει όλο και περισσότερα παιδιά» προσθέτει.
«Σε πολλές περιπτώσεις, η συνθήκη αυτή απομακρύνει τα παιδιά από το φαγητό, ενώ πολλά δυσκολεύονται ακόμη και να φάνε» συμπληρώνει ο ίδιος.
«Κάποιοι γονείς μάς έχουν ενημερώσει πως τα παιδιά τους έχουν προβλήματα διατροφής και έχουν χάσει βάρος και πως οι γιατροί το αποδίδουν απλώς σε διατροφική ιδιοτροπία. Προτιθέμεθα να παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες από κοινού με τους υγειονομικούς, προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως πρόκειται για ευρύτερο πρόβλημα» σημειώνει ο Ντάνκαν Μπόουκ, ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης για διαταραχές όσφρησης και γεύσης, Fifth Sense.
Από την πλευρά του ο Φίλποτ συστήνει σε γονείς και επαγγελματίες της υγείας «να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δοκιμάζουν λιγότερο δυνατές γεύσεις, όπως ζυμαρικά, μπανάνες ή ήπιο τυρί – για να δουν με τι μπορούν να συμβιβαστούν ή να απολαύσουν».
Με πληροφορίες από CNBC