Επαγρύπνηση σε όλες τις κρατικές αρχές συστήνουν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά
Ο δρ Ρίτσαρντ Πεμπόντι, επικεφαλής της Ομάδας Παθογόνων Υψηλού Κινδύνου του ΠΟΥ, και η δρ Φιλίπα Ιστερμπρουκ, ηπατολόγος και ειδική στον HIV, απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών σε διαδικτυακή ενημέρωση, παραθέτοντας όσα είναι γνωστά για την «ασυνήθιστη» αύξηση περιστατικών ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί.
Η συζήτηση έγινε αφού προηγουμένως ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ένα παιδί κατέληξε εξαιτίας της οξείας ηπατίτιδας.
Τι γνωρίζει ο ΠΟΥ για τη «μυστηριώδη» ηπατίτιδα;
Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 170 κρούσματα σε 16 χώρες, η πλειονότητα των οποίων εντοπίζεται στη Βρετανία και αφορά κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως αντιμετωπίζουν κάτι απρόσμενο και βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν τα αίτια της ηπατίτιδας, ώστε ο ΠΟΥ να είναι σε θέση να καθορίσει τις προτάσεις διαχείρισης προς γονείς και υγειονομικούς. Η δρ Ιστερμπρουκ σημείωσε πως τα παιδιά που ασθενούν ήταν προηγουμένως υγιή και δεν βρέθηκαν θετικά σε κάποιους από τους γνωστούς τύπους ηπατίτιδας (A, B, C, D, E), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε η ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.
Τι γνωρίζουμε για τα αίτια της οξείας ηπατίτιδας;
Οι αρμόδιοι εξετάζουν ιούς, βακτήρια, τρόφιμα, τοξίνες και θεραπευτικές αγωγές που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα, ωστόσο κανένας από τους «υπόπτους» δεν εξηγεί την παρούσα εικόνα.
Επίσης δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κοινό βακτήριο ή άλλος συνδετικός κρίκος (τρόφιμο, ταξίδι) που να ευθύνεται για την ηπατίτιδα σε παιδιά. Επίσης κανέναν παιδί δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει προς το παρόν.
Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίστηκε αδενοϊός που ευθύνεται για γαστρεντερίτιδες, όμως σε αυτή τη φάση των ερευνών αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για το τι προκαλεί την ηπατίτιδα και εξετάζεται εκτενώς.
Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Αν οι γονείς παρατηρήσουν κίτρινη απόχρωση στα μάτια και στο δέρμα των παιδιών τους και σκουρόχρωμα ούρα θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό. Για την πρόληψη, είναι σημαντικό να τηρούνται -όπως και για όλο τον πληθυσμό- τα μέτρα υγιεινής προστασίας. Κάποια από τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν ίκτερο, κλασικά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, διάρροια και κόπωση.
Σημειώνεται πως γενικά η οξεία ηπατίτιδα είναι σπάνια και οι γαστρεντερίτιδες και οι διάρροιες είναι κοινές στα παιδιά, γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθήσουν τη διάρκεια και την ένταση τέτοιων συμπτωμάτων, ώστε να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.