Δευτέρα 20.01.2025
More

    Οι μεταλλάξεις «γεννιούνται» σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

    Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Γεωργία Γκούλα

    Η δυναμική του SARS-CoV-2 εκφράζεται κυρίως μέσα από τις αλλαγές του και μέσα από τις μεταλλάξεις, τις οποίες δημιουργεί και οι μεταλλάξεις αυτές έρχονται από περιοχές με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

    Αυτό επισήμανε, μιλώντας στη διάρκεια του «Aristotle Medical Forum», η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Γεωργία Γκούλα.

    «Ο ιός πραγματικά εκεί “βρίσκει και κάνει”, κυκλοφορεί ανεμπόδιστος. Ο εμβολιασμός προσφέρει ακόμα ένα όφελος, σταματά τις παραλλαγές και τη δυναμική του ιού να εξελίσσεται και να εμφανίζεται με τα διαφορετικά του πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκιούλα.

    Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού σημείωσε ότι αυτός μεταλλάχτηκε από τον πρώτο μήνα μετά την εμφάνισή του, πράγμα που αύξησε τη μεταδοτικότητά του. Πρόσθεσε δε, ότι λίγο πριν από την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας εμφανίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικράτησε στην Ελλάδα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη εμφανίστηκε για ένα πολύ μικρό διάστημα στην περιοχή κυρίως της Β. Ελλάδας.

    «Πριν από λίγο διάστημα ξεκίνησε από την Ινδία η πιο “έξυπνη” μέχρι τώρα παραλλαγή μετάλλαξη του ιού, η ινδική μετάλλαξη. Το δεύτερο στέλεχός της, που δεν είναι το πιο “έξυπνο”, είναι η μετάλλαξη Δ, που επικράτησε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο κι από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του CDC, το 99,3% των στελεχών της Ευρώπης ανήκουν στη μετάλλαξη Δ. Τελευταία έχουμε τη μετάλλαξη Μ, που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στις μεταλλάξεις ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είχαμε κάποια πολύ λίγα κρούσματα τέτοιας μετάλλαξης και στην περιοχή μας, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2021. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε η κ. Γκιούλα.

    Η ανοσία από εμβόλιο αποτελεσματικότερη από τη φυσική

    Η ανοσία που δημιουργείται από εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερη της φυσικής ανοσίας, επισήμανε στη διάρκεια του «Aritotle Medical Forum» ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης, επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    «Στο δίλημμα “να κολλήσω τον ιό παρά να εμβολιαστώ”, η απάντηση είναι ξεκάθαρα “όχι”. Ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και θα πρέπει να ενισχύσουμε όλη αυτή την προσπάθεια στο σημείο που βρισκόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζήσης.

    Ανέφερε ακόμη ότι τα εμβόλια προσφέρουν πολύπλευρη προστασία με πολλαπλούς μηχανισμούς και ότι γι αυτό τον λόγο δεν πρέπει να στεκόμαστε αποκλειστικά στους τίτλους αντισωμάτων. «Φαίνεται ότι και με τα καινούργια διαθέσιμα εμβόλια και με τα παλαιότερης τεχνολογίας έχουμε την παραγωγή των αντισωμάτων αλλά και την κινητοποίηση της κυτταρικής ανοσίας μέσω των λεμφοκύτταρων, την κινητοποίηση των CD4+ και CD8+ και τη δημιουργία Β κυττάρων μνήμης, τα οποία παραμένουν στον οργανισμό μας και τα οποία είναι σε θέση να προσφέρουν γρήγορη κινητοποίηση της ανοσιακής απάντησης και σε δεύτερο στάδιο, όταν εκτεθεί ο οργανισμός τον ιό. Άρα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά τα αντισώματα ξέρουμε ότι έχουμε παραγωγή τόσο δεσμευτικών αντισωμάτων, τα οποία αναπτύσσονται συνήθως πριν από την εμφάνιση εξουδετερωτικών αλλά και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που είναι αυτά που αποτρέπουν την είσοδο του ιού στην κυκλοφορία», πρόσθεσε ο κ. Παπαζήσης.

    Σημείωσε ακόμη ότι τα δεδομένα μελέτης, η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα, έδειξαν ότι άτομα που έχουν ιστορικό νόσησης, αν κάνουν μία δόση του εμβολίου αναπτύσσουν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων σε σχέση με τα άτομα χωρίς νόσηση, που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ αν κάνουν και τις δύο δόσεις φαίνεται να είναι εξασφαλισμένοι για πολλά χρόνια σε ότι αφορά την ανοσιακή άμυνά τους. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει πτώση των τίτλων αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου και ότι γι’ αυτό οι ηλικίες άνω των 60 μάλλον θα χρειαστεί να κάνουν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ