Όταν ξεφλουδίζετε μια μπανάνα, είναι σύνηθες να βλέπετε τα χαρακτηριστικά «κορδόνια» που εκτείνονται από άκρη σε άκρη. Πολλοί άνθρωποι τα πετάνε, αγνοώντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Αυτά τα νημάτια ονομάζονται φλοίωμα και αποτελούν μέρος του αγγειακού συστήματος της μπανάνας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών από το φυτό στον καρπό καθώς αυτός αναπτύσσεται.
Σε τι χρησιμοποιείται το φλοίωμα;
Αν και με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται ενοχλητικά, αυτά τα νήματα είναι βρώσιμα και παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Όπως και η υπόλοιπη μπανάνα, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί σωστά.
Οι φυτικές ίνες που παρέχουν το φλοίωμα βοηθούν στην πέψη και διατηρούν το αίσθημα κορεσμού. Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες καλίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C , απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των μυών, το νευρικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού.
Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται να τα τρώτε αντί να τα πετάτε. Το φλοίωμα προσδίδει θρεπτική αξία στο φρούτο και δεν αλλοιώνει τη γεύση της μπανάνας. Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μόνο του, για παράδειγμα, ή συνοδευόμενο από ξηρούς καρπούς. Υπάρχουν μάλιστα και παραδόσεις στις οποίες περιλαμβάνεται σε ορισμένες σαλάτες.