Σάββατο 23.11.2024
More

    Πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε – Οι ευεργετικές επιδράσεις

    Πολλές μελέτες δημοσιεύονται συνεχώς για τη σχέση της κατανάλωσης καφέ με διάφορες ασθένειες, γνωστικά φαινόμενα, μεταβολισμό, ψυχικές επιδράσεις ακόμη και για τις συνέπειες της τακτικής κατανάλωσης καφεΐνης στο προσδόκιμο ζωής.

    Η Δρ Uma Naidu, διατροφολόγος, μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επαγγελματίας σεφ, δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο στο CNBC, στο οποίο εξετάζει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στον εγκέφαλο, τη συνιστώμενη ποσότητα ημερησίως και πρακτικούς τρόπους μεγιστοποίησης των οφελών για την υγεία από την κατανάλωση καφέ.

    Όπως επισημαίνει μέσα από τις μελέτες ανακάλυψε ότι ο καφές έχει περισσότερα καλά αποτελέσματα, παρά κακά όταν καταναλώνεται με μέτρο. Σύμφωνα με αυτήν, συνιστάται να πίνετε δύο έως τέσσερα ποτήρια την ημέρα ή λιγότερο από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

    Επικαλείται μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, η οποία παρακολούθησε 676 ηλικιωμένους άνδρες για 10 χρόνια για να δει αν ο καφές τους προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν καφέ είχαν μικρότερη γνωστική έκπτωση από αυτούς που δεν έπιναν. Η μεγαλύτερη επίδραση παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ όσοι έπιναν λιγότερο ή λιγότερο εμφάνισαν λιγότερο δραματικά αποτελέσματα.

    Σε μία ευρύτερη μελέτη του Χάρβαρντ με 208.501 συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, που εξέτασε την πιθανότητα θανάτου για περισσότερα από 20 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτούς που δεν έπιναν, με το μεγαλύτερο όφελος μακροζωίας για εκείνους που έπιναν μεταξύ 3,1 και 5 φλιτζάνια την ημέρα.

    Πώς μπορεί ο καφές να προστατεύσει τον εγκέφαλο και να υποστηρίξει τη μνήμη;

    • Η καφεΐνη αυξάνει τη σεροτονίνη και την ακετυλοχολίνη, η οποία μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο και να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
    • Τα πολυφαινολικά μικροθρεπτικά συστατικά του καφέ μπορεί να αποτρέψουν τη βλάβη των ιστών από τις ελεύθερες ρίζες, καθώς και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.
    • Υψηλές συγκεντρώσεις τριγωνελίνης βρίσκονται στους κόκκους καφέ, οι οποίοι μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας έτσι τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

    Τρεις κανόνες για το μέγιστο όφελος από την κατανάλωση καφεΐνης:

    1. Φιλτράρετε τον καφέ. Πολλοί προτιμούν τον καφέ τους σε μορφή εσπρέσο, τουρκικού καφέ ή με βάση τη σκανδιναβική παράδοση του βρασμού του καφέ με ένα αυγό μέσα (ακόμα και με το κέλυφος). Δυστυχώς, όλες αυτές οι εκδοχές καφέ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Όταν ο καφές παρασκευάζεται χωρίς φίλτρο, εισέρχονται χημικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη. Σύμφωνα με τον Δρ Naidoo, η κατανάλωση φρέσκων κόκκων καφέ μπορεί επίσης να μειώσει τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες στο ρόφημα.

    2. Προσέχετε τι προσθέτετε. Ο καφές μπορεί να έχει θετική επίδραση σε εσάς, η ζάχαρη πολύ λιγότερο. Έτσι, αν το να πίνεις καφέ σημαίνει να πάρεις ένα πολύ ζαχαρούχο παρασκεύασμα latte. Αντίθετα συνίσταται μια σπιτική συνταγή για την παρασκευή αναβαθμισμένου καφέ με κουρκουμά και υγιεινό και οικονομικό.

    3. Προσοχή στην αντίδραση του οργανισμού στον καφέ.

    Κάθε σώμα είναι διαφορετικό και ο καφές επίσης επιδρά διαφορετικά. Αν σας κάνει να νιώθετε νευρικοί ή δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αξίζει να μειώσετε την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, προσέξτε αν ο καφές σας φτιάχνει τη διάθεση. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα από μια μελέτη του Χάρβαρντ είναι ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν τις μισές πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από όσους δεν πίνουν καφέ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξήγηση μπορεί να είναι ότι ο καφές αυξάνει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ